相機背囊集中討論曲

1001 回覆
4 Like 30 Dislike
我都考慮緊10L定5L, 因為本身我得一機無反, 2支細鏡。 10L好似太大… 5L感覺剛剛好, 旅行仲可以放入大背囊, 袋中袋
5L用家
用落比想像中大
我富士1機3鏡加支mini Tripod岩岩好夠位

重點係5L好睇好多
5L用家,視乎你放乜機乜鏡
XH1+1655基本上乜都裝唔到了
但XE3+16 2.8 就放到好多雜物
變腰包的話其實好簡易
但係可能因為佢係for 踩單車(唔會成日轉佢出黎拎鏡)
所以每次拎鏡佢條帶會因為轉佢而有機會甩出黎(變腰包會sip 係袋後面有個位,轉既方向同你sip條帶入去既方向唔同,會甩,買左你就明)
但真係好靚同好實用

同埋放重野的話就唔好變腰包了
用緊10L
如果去旅行既話5L一定要加多個背囊
10L 既話就可以睇情況 短途一機三鏡+ 腳架 + 褸/水樽都OK
但真係重到仆街
有時要手拎
其實係睇自己多唔多野
我上次5L大機中鏡冇問題
放到少少雜物既(passport 電池等)
A7 1機 2細鏡OK,如果個袋裝太多嘢會好脹,孭得唔舒服。
thanks樓上幾位巴打。

旅行我都係打算背囊+5L

揾日出星際睇實物先
50L
30L唔會夠
我30L以下用duo/Osmo
已經Back左
食返一個月樹皮先
旅行+行山perfect
過咗back time先想買duo
個size真係好啱我輕便型
一月頭去旅行
唔知等唔等到佢自己website開始賣
零售價有啲貴
都冇所謂,係好想要個相機背囊去旅行
Quick access好撚方便
幾時出新款
個duo 仲未有Update ge?
HK 唔係warehouse咩
有冇人用過incase air marcopoulos camera bag
個款幾靚但唔知佢啲嘢得唔得
前一兩頁有巴打話收到DHL SMS
Oh見到了
我咩都未收到
收到DHL SMS嘅係咪都係super early bird?
未收到任何update, 但係super early bird~
我只係early bird....
應該一lot 過出貨啦
好想back shimoda x50
但呢排十分窮,又怕用唔到50L
好少旅行,從不行山其實係唔係無用
佢最大賣點都係outdoor
巴打你個情況應該少用到
30夠唔夠裝?
我自問好少行山,呢幾年忙少去旅行,所以都係搵緊d 日常出街用唔重又靚仔嘅兩用袋,Duo 一望就好啱心水~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞