相機背囊集中討論曲

1001 回覆
4 Like 30 Dislike
但5l 靚仔好多
我兩隻都有,各有各好,5L基本上就算放一機一短鏡都冇咩位剩,只可再放一啲小物,再放水或遮一定唔得
多謝ching 講解
搵日去望下實物先
見到大家都想知,我實測左下

我試左

a7ii (126.9 x 95.7 x 59.7 mm) + tamron 2875 (73 x 117.8 mm) + sony 1635z (78 x 98.5 mm) OR 85.8 (78 x 82 mm) + Laowa 100 2.8 Marco (72 x 155 mm)

呢個數應該差唔多盡,錢包鎖匙薄少少應該可以放埋旁邊果隔

不過旁邊可以再加camera clip

如果將機身放出黎可以放到多少少

例如應該可以加埋70200 gm (88 x 200 mm) 既三鏡

最後如果有閃/ 鏡,都可以吊住佢既...

不過,去到咁其實用5L 都冇咩意義,本來就係貪佢細。我自己就會用返10/ 20/ 30L 背囊

對我黎講,5L夠我返工再帶一至兩鏡 + ipad pro (10.5 inch)
順帶一提,雖然佢係design for ipad 9.7 inch,但係新ipad pro 都係勉強放得入既

如果有D咩想我試既話,歡迎提出
睇黎都勉強可以放到三鏡一機喎
放到,但冇左個輕便性.....
要放番好AB 先可以放到C
我自己就XH1加支1655都已經冇乜位
再放啲雜物咁
唔放相機應該有其它選擇喎
都算係既,睇你咩機咩鏡同埋有冇其他野

如果你果部係DSLR 就差少少既

不過買得5L都應該只係預一機一鏡/勉強兩鏡

以我上邊放法一機三鏡,銀包電話/其他雜物要點放就要研究下
諗住搵個靚靚仔仔可以做到兩樣野
唔想買太多袋係屋企啊嘛
放左機 加一枝鏡 仲有一個鏡位夠唔夠用放閃?
可以呀,應該仲用到佢袋頂果隔tim

我試左
a7ii + tamron 2875 + 神牛 V1 (sony)
唔該哂ching 睇黎哩個size 幾適合我
我應該可以去馬了
我用緊BD Errant 冇咩問題 係相機膽要另外加錢買
個CB1 你咁都頂得順
有無巴打試過pd TRAVEL DUFFEL 35L
睇落似普通旅行袋
所以我冇買到任何內膽 自己執好d個背囊仲好
借位放一放個PD EVERYDAY 10L BLACK
99%New 只開袋未用過 比想像中大所以放售
你tg唔得
用緊pd trsvel 45果個
去緊旅行 真心夠哂裝野
同埋負重好好 full gear舒服
求tg
兩個唔同大細但幾乎唔同樣
35L似大既斜咩袋,45L似backpack 背囊
不過多謝分享
漏左個s

where is s?
最近睇中左f-stop loka UL 37L
有無手足用過?
主要係有2機加日常用品
因為年齡開始大
背負系統最睇重,見d鬼佬好多都話f-stop背負系統好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞