一齊反DQ 各位巴打入嚟填咗佢

85 回覆
63 Like 1 Dislike
一人一信 反對11月區議會選舉確認書DQ候選人

https://271467.typeform.com/to/MTUjKV

我都係上網見到
Btw小弟第一次出post

香港人加油
已填
推呀
署名有填,變咗出兩行署名,第一行係一名香港市民,第二行先係自己填個名,係咪正常?
我好心啦,淨係識做埋這些無畏的事,浪費時間和生命!
正常 因為可以唔填名
珍惜生命 勿上連登
填寫兩張表,便可以改變DQ?
用下個腦啦,
有法律程序又唔做!
就係因為個選管會諮詢大會取消咗 而家咪用書面去表達意見囉 你講嘅法律程序又係乜?

自己睇啦
https://thestandnews.com/politics/選管會建議區議會引入確認書-諮詢大會因保安原因取消/
梗係司法覆核DQ違反憲法
推 已填 send埋俾朋友
填咗
小有小做 大有大做
係咪覺得冇用就咩都唔試?
同埋填呢啲嘥你幾多時間 幾分鐘搞掂都唔做?
醒下啦 宜家人哋係建議緊 咁未通過點樣司法覆核啊 天才
周庭打贏官司,還有什麼理據去dq議會選舉參選人,咪贏咗,囉天才!
Push again
周庭邊撚度有贏啊
仲有我而家講緊係最新選委會建議將來選舉主任係有更大權力DQ議員呀

“選管會今次提出修改「區議會選舉活動建議指引」,其中一項修訂包括在區議會選舉引入「確認書」制度。公民黨昨日在 fb 發文,指「確認書殺入區議會選舉 DQ參選人更方便」”
選舉『指引』不及《法例和憲法》大,只係法庭和大律師『發假誓』不盡職責,亂咁嚟!
你喺度同我坳咁耐 咪又係等人哋司法覆核

叫你寫幾隻字填個form又話浪費生命
做都要做一些重要的事情!
不是有嘢做一餐!
忽略了或放棄最重要的香港管治權,做其他的事情,有用先得㗎!
你搞沒有法理根據,搞嚟搞去!
唔知以為你好努力
知你做乜
真是感到遺憾
Why not both? Are these strategies mutually exclusive?
大家真係要醒覺唔好再被動 成日話政府唔聽年輕人意見 政府搞嘅公眾咨詢都比班建制派騎劫 你哋自問有冇參與過呢啲咨詢表達過意見? 唔係等有事先出嚟反!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞