仁王集中討論區 (5)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Q:最多可以幾多人一齊打?
A: 兩個

Q:神社啲綠色生物點稱呼?
A:KERORO
By 暴走梳乎厘

Q:搵KERORO有咩用
A:每次拜神d藥佢至比一個下限數你
初頭係三個
即係你上次用哂d藥死左
出返黎佢會比個你 呢個下限數有得加
上網話每搵到5隻keroro加一個
忍者技都好似有得加
By病蜘蛛

Q:幾時應該換武器?
A:攻擊系數有更高的就換
升盡熟練度會有武技點
所以唔建議用死一把
武器唔同防裝, 防裝個效果靚的話, 差10防都唔太大分別
武器的效果再靚, 都唔及高1x~20攻的
By btw=between

Q:第一章怨靈鬼(鐵波佬) 點打呀
A:ph1:你係正面望佢佢會用鐵球正面打你(通常)
所以要係佢前面引佢用鐵球打
你一係佢背就向後閃兩下 唔係佢就會轉身打你/360轉
ph2:掉鐵球睇準左右閃就得 你知佢去執球個以打佢一兩下既
但唔好太貪
佢細跳打佢一下會轉身
佢大跳訓係地下就打多幾下(佢無端端轉身360就係大跳)

係佢常勢圈入面打小心好易無氣 常勢拔除到就拔
拔唔到拉佢走開個圈都ok
By叛逆的斯奧

Q:飛妖女點打?
A:我用太刀中段打既 我都係斬兩刀兩擊脫離type 。
打之前裝定麻針,俾人定到會俾佢連,變數大好多,所以一俾人定身就要即刻禁麻針
俾啲小小距離打,俾番2,3個身位,唔好真係貼臉打,可能會反應唔到
地上時:
佢將翼收埋=放麻醉波,佢會叫「woo!哇」 woo完左/右閃就得,但我怕佢會出之後啲技我唔會上去打

佢行過黎=有可能出踢擊/傘擊/放麻醉波,踢擊一定兩下起,有可能追加多下cut down,到時補刀就得。 傘擊好似固定兩下,到時都係補刀。

佢跑過黎=佢鳩轉,轉完會出常世,中左有可能麻醉,呢招我閃唔到,因為難閃 我自己保持2,3個身位就係咁解 所以佢跑過黎果陣㩒擋,擋晒兩下跟手斬兩刀。有時間既話殘心埋搞走個常世去

飛起:
得三招。拉得太遠佢會追你

固定放波先,都係同上面一樣閃法。

跟手會放針,固定射兩次。射完有可能追加多下波

完左上面兩招之後會衝落黎,呢招真係睇你想點打。
想補刀:放完針之後跑去佢前方大遠距離,佢衝既距離好似係固定,到差唔多衝到你身邊閃一閃就可以,跟住補刀。
安全唔想受傷害:企係佢正下方,唔做任何野都唔會有傷害。

Stage2會多招吸血,攬住你跟住吸。但保持2,3個身位佢唔會吸到,除非你向前行啦

希望個打法幫到巴打你,我呢個只係自己打法,應該好多缺點。 祝你早啲破關
By伐木工

Q:雷狗點打呀?
A:打雷狗其實有個我自己覺好狗既打法 ,如果你係講緊第三關果隻既話 ,因為無打好多。我 全程都係斬兩刀走。我用既係太刀中段。
一入場你唔好衝去佢到打,佢會放雷打落自己到。

佢向上天叫:有4道雷打落你到,唔洗每下都閃,4下都係跑走就得,跑到第三道雷打完就陣你要差唔多係雷狗旁邊,係佢旁邊斬兩刀,跟住碌走。因為佢有可能跟手打兩巴/360轉,都係好痛既。

前面180度噴雷:佢永遠都係由佢既左邊噴到右邊,所以打果陣都盡量企係佢既右手邊 佢射雷果陣係唔會斷招,你跑到佢隻爪旁邊斬兩刀跟住走就得,因為佢有可能再接360度轉/打兩巴。

佢自己碌走: 都係跑就得。記得佢出呢招唔好追佢打,因為佢碌完跟手會有雷打落佢碌過既地方。

佢衝過黎跟住仆街:落手斬 斬佢老母 佢仆街仲唔斬等幾時斬

打你兩巴:佢第二巴會有小小delay,最好唔好食呢招,因為中左第一巴好大機會打埋你第二巴,如果你中左第二巴佢都會有機率接碌碌碌。加上我反應慢,難避。 所以我都係保持一段距離打,同埋睇下係咪出上邊講既招

我聽人講話會有一招係打雷落自己到,但我未遇過。可能我唔係太長時間近身打。希望有巴打講番呢招點破
By伐木工
Q:大百足點打呀?
A:一開始佢唔會放毒,你可以同佢玩兜圈,兜到佢想企起身咬你。佢未斷尾果時你打佢啲尾都會扣到佢血,可以兜圈打(跑得快過佢,斬佢條尾一兩刀)

佢企起身得4招 :

噴毒(中左中毒),噴石(無debuff,但高物傷),噴麻醉(中左會麻醉),用個頭中落你到(閃完會有硬直,可以補幾刀)

到打到一定傷害佢會斷尾,呢個時候佢會硬直,你可以補刀。但佢斷完啲尾會放毒,所以你就爬上去 抽風機果個兜圈位打,隻王會跟住爬上黎,你唔會俾毒毒親,順便可用遠攻射一兩下。一直同佢兜圈打(佢個頭會360度回頭,偷刀果陣睇住)

打到一定傷害佢會番番落去,會有番晒啲尾,呢個時候就開抽風機抽走下面啲毒。再重複頭先講既野,打斷尾>上抽風機果個兜圈位打

呢個打法會慢小小 但我啲仙藥只係用左兩粒,同小小解毒藥 希望幫到你啦
By伐木工

招追咬輕輕擋一下就搞掂
避概話真係九條氣都唔夠你跑
By佐助型毒J

Q:其實九十九狀態果陣係咪無敵?
A : 係,畀人打中係扣條bar
唔畀人打中可以維持到10秒的話
中2下就少左4秒
如果有辦法開住九十九武器期間內不斷獲取精華會不斷廷長個時間
By btw=between

Q:點先有多啲仙藥
A:打怪跌 / 奉獻裝備隨機獲得,另外,神社KERORO可以祝福你有機會跌多啲仙藥

Q:有冇得好似BB / DS 咁背刺
A:有,要學技

Q:海坊主果度對面有個火唔知點過去點燃,係咪唔點都得
A:點兩個就夠用,你講對面個火應該係boss門口對住果個? 果個要上樓梯,去到架爛船到跳落去(後面有隻野射箭果到),果頭就係火祭壇。
唔點火會打得好慢,因為海坊同啲史萊姆怕火,你唔用火清左啲史萊姆個變數會大好多,因為隻海坊 啲破壞光線一下秒。點完火打stage1易好多。如果你夠火護符都可以唔點火入去

Q:有冇得重置點數?
A: 去商店買六道輪迥書
By佐助型毒J
注意: 咁本野應該真係愈買愈貴
第1本。1萬
第2本。3萬
第3本。10萬
By player&阪本龍馬

Q:加好友有咩用?
A:見到你好友的血刀塚, 打死佢可以汁哂全套裝備
By核彈炮灰
暫時已知套裝發動全套效果所要既屬性需求:

井伊 12體 13技
柳生 10體 12技
雜賀 14體 15技
大谷吉繼 15體 16技
小早川 13體 13武
足利義輝 13剛 13武
本多 15剛 14武
島左 15剛 14武
盾無 17剛 17武
丸目長惠 12體 13武
怪童 13剛 13武
德川 15剛 14武
漆黑 16剛 16武
信長 16體 17武
鳥居 14體 14武

BY 武田玲奈
留名
https://youtu.be/Y8ZYhtoaslM
輕鬆刷大橋

好撚好笑

留名
有冇人係道有得用遲鈍符之後,打王成日會用,好似返唔到轉頭咁
有冇人係知道有得用遲鈍符之後,打王成日會用,好似返唔到轉頭咁
第一章打左四粒鐘都未打到大佬
地圖又唔識行
成日比小boss 打死

我真係無打機嘅天份

洗唔流幫手?
第一章打左四粒鐘都未打到大佬
地圖又唔識行
成日比小boss 打死

我真係無打機嘅天份

洗唔流幫手?

好似自己過咗第一關先可以召人
已經去到post5,尋晚打完雪女同啲支線
好鍾意清支線
Psn入手
初初無乜期望,出左之後先上YouTube 睇人玩.
見幾似鬼武者又多武器招數,所以都入左坑
果三種架勢可唔可以理解為,上=重擊,中=普通,下=輕斬?
新手留名
琴日入坑玩左三個幾鐘岩岩打完怨靈鬼
主單刀副雙刀
想問要點加點同埋送果套真田裝可以用到幾時
有冇人係知道有得用遲鈍符之後,打王成日會用,好似返唔到轉頭咁

一張都冇用過
新手留名
琴日入坑玩左三個幾鐘岩岩打完怨靈鬼
主單刀副雙刀
想問要點加點同埋送果套真田裝可以用到幾時

可以用好耐,套裝效果前期夠哂勁
我自己用到四十幾打修道場刷上忍裝先換
輕鬆刷大橋

好撚好笑

卑鄙的異鄉人
輕鬆刷大橋

好撚好笑

卑鄙的異鄉人

稀人龍盔有冇得仿製個樣落綠裝度?
稀人龍盔有冇得仿製個樣落綠裝度?

係冇既
有alpha beta 的訓練
除左海坊打打跌鳩落海
基本上大部份一take pass 最多兩take

跌落海果d 死得仲多
留名
想問初期去邊刷裝好
打到立花宗茂
想問初期去邊刷裝好
打到立花宗茂

去逢魔刷血刀塚
蜘蛛女座城最底層個祭壇點開
我以為上上層再落返去
點知直入蜘蛛女房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞