新手買股

31 回覆
0 Like 0 Dislike
想知點學買股好(非炒股)
想買啲穩穩陣陣既股 長楂
但又無從入手
希望各位巴絲比啲意見!
利申返仲係學生哥
啲錢都係返pt搵返黎 純粹唔想將啲錢扔落銀行咁曬
樓上兩個仆街仔 388都算啦,992咁毒?

唔係想拎料
想自己學左先
錢家有道
錢家有道

咩意思?
藍籌股隻隻都買得,只有買貴無買錯,內銀一手都係6千幾,蝕極都係一千幾佰,幾佰都係到叫春就不如唔好買,大路啲恆指跌翻去22000~22600隻隻都可以入,依家已經算高位,唔適合做長線。
藍籌股隻隻都買得,只有買貴無買錯,內銀一手都係6千幾,蝕極都係一千幾佰,幾佰都係到叫春就不如唔好買,大路啲恆指跌翻去22000~22600隻隻都可以入,依家已經算高位,唔適合做長線。

最基本concept 係睇恆指同隻股既價位黎睇值唔值得入手?因為我同0知識無分別 岩岩先萌生起呢個念頭

最基本concept 係睇恆指同隻股既價位黎睇值唔值得入手?因為我同0知識無分別 岩岩先萌生起呢個念頭

基本睇本身行業前景,諗吓有冇執笠可能,地鐵,港交所,領展,銀行,公用股業務已經穩定,無發展潛力,但係又會年年穩賺,賺多賺少都係週期性。入市位咪睇圖鳩估囉,長渣睇1、3、5年圖,短炒睇日線月線小時咁上下。
新手月供2800
利申:新手
開始多POST
新手 google 下唔識再問啦
樓上講錢家冇道都唔search, 懶就咪撚買股啦
新手 google 下唔識再問啦
樓上講錢家冇道都唔search, 懶就咪撚買股啦

呢派多咗好多伸手
懶到資料都唔搵 一味要人教佢
乖乖地去睇哂Benjamin Graham既intelligent investors, security analysis 4冊先
連登班友燈到仆街 10個有9個都唔撚識股票

利申:價值投資者,5年回報率>150%
乖乖地去睇哂Benjamin Graham既intelligent investors, security analysis 4冊先

睇晒
唔想用腦既 直接買公用股
錢家有道

正解
識買實買992
唔想用腦既 直接買公用股

正解
樓上話買藍籌就得
笑而不語
22000點叫買藍籌都有得笑都痴線

好!唔該你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞