【1/4選民冇票投!】區議會積極考慮名單一星期通頂完成!119個建制派將自動當選!

803 回覆
1280 Like 6 Dislike
撐!巴打唔好死住
已經幫手留左言,希望巴打盡快幫手執番
集氣
仆街119咁多
push
push
你想搵人落去?
玩區選真係唔易
但係大家加油 有錢出錢 有力出力
唔好意思 電話唔方便改唔到
雖然好似唔太重要
但沙田區 利安 嗰個so call 獨立嘅李林昌 應該係解制扮獨立架
巴打介唔介意mark 返details啲 唔想做建制選到
麥仔係利安做得唔錯架
我屌你老母泛民幾億幾億薪津 遊行籌千萬
連每個區擺個人都做唔到
[深度分析]民意與民心的分別
https://lih.kg/1253834
高質post, 推
沙田區R-27依家係陳國強,佢唔選?
[如果年輕人投票率同長輩一樣]

下圖為2016垃圾會選舉同2015區議會選舉按年齡劃分的投票人數,同2016年全港人口 (包括非永久居民) 及登記選民人數的比較。

上半部可見,2016垃圾會選舉中,雖然各年齡層的登記選民投票率差不多,但由於年輕人 (50歲以下。如不同意此定義,可參考此圖表自行計算) 登記率本身較低,相比全年齡層人口 (ie包括冇登記者及非永久居民),長輩 (50歲以上) 每10個有4個出黎投票,年輕人每10個只有3個出黎投票。如果年輕人同樣係每10個有4個出黎投票,會多成35萬票,相比220萬的投票數係成16%,不過在比例代表制下影響的議席未必好多

至於下半部2015區議會選舉,年輕人同長輩的投票差距更大,當長輩每10個有3個出黎投票,年輕人每10個只有1.5個出黎投票。如果年輕人同樣係每10個有3個出黎投票,會多成44萬票,相比147萬的投票數係成30%,足以掃走大多數親中派!

(另外,由於區選有大量自動當選好多選區唔需要投票,實際投票率,ie只計算需要投票選區的話,會比列表中稍高,但年輕人在區選中的投票率繼續係遠低於垃選,同低於長輩)

from 假才子 facebook:https://www.facebook.com/nonintellect/photos/a.417122601758851/1508786152592485/?type=3&theater
自膠,原來放咗落其他非民主派
真心感謝為香港付出!支持
勁呀巴打
幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞