連登有冇人玩搖搖?

146 回覆
3 Like 2 Dislike
由細到大好想學
有冇聚會之類既野?

巴打有玩既不妨交流心得
push
push
早排行街見到,即刻買咗番嚟,童年回憶

補圖
你地自學?
Yo yo factory
One drop
Yoyo recreation

呢啲叫靚野
想搵人玩google "here we yo"
好耐冇去唔知佢地仲有冇聚會
YouTube search yotricks
睇到想試下玩
push
YouTube search yotricks
睇到想試下玩

唔好諗啦
你個名...你N年前係咪投稿過XXL

我?
我有玩開
香港人支持香港品牌
緊係玩c3yoyodesign
佢地隻新speedaholic我都買左兩隻 就買第三隻
香港人支持香港品牌

我都有買,但係我覺得粒speedaholic唔係好定,fingerspin確係唔差,同價位fingerspin yo仲有magic yoyo 粒skyva都好高性價比。btw c3啲yo 好貴呀
香港人支持香港品牌

我都有買,但係我覺得粒speedaholic唔係好定,fingerspin確係唔差,同價位fingerspin yo仲有magic yoyo 粒skyva都好高性價比。btw c3啲yo 好貴呀

睇批次 ,始終呢D係係膠yo特色黎
我紅色個隻震到仆街藍色個隻反而好定
紅色個隻玩左兩個月唔知係我暴力得制定點
條軸扭到rip左
btw 我都有買MOVE但未練到fingerspin,未買過>$500既yo,驚整花/崩肉赤
香港人支持香港品牌

我紅色個隻震到仆街藍色個隻反而好定
條軸扭到rip左
btw 我都有買MOVE但未練到fingerspin,未買過>$500既yo,驚整花/崩肉赤

btw 新speedaholic比我感覺係比上一代定左好多,但D招都慢左
香港人支持香港品牌

紅色個隻震到仆街藍色個隻反而好定
條軸扭到rip左

btw 新speedaholic比我感覺係比上一代定左好多,但D招都慢左

咁你仲買第三隻 btw我都係買紅色,幾靚

回應返樓主或想入坑嘅巴打先,新手入門上網搵料唔提啦。
如果1A入門yo係邊買買邊粒好,由於我都係未買過>$500嘅搖搖,
所以我有以下推介︰
1. 畢直一百以內,如果仲搵到的話,Bandai hyper raider係新手入坑選擇,陳年野來的,文具鋪或會有,深水埗可以留意下。買隻儲下見識下舊時的搖搖也好,正是上面巴打放圖個隻。
2. 畢直一百以內,文具玩具鋪有機會搵到大陸牌子嘅蝶型yo,如果係乜野blazing team火力少年王 仲好,有機會有金屬yo,會好玩些少。
3. 畢直二百以內,玩具反斗城,多數有大量陳年duncan嘅drifter,新手好啱玩,不過要注意,第一,陳年繩一定要換左佢,第二,drifter軸承係細size,要換就冇咁易搵到。另外,反斗城都有賣過blazing team的yo。
4. 畢直二百以內(中高級,當然技術行先 ),大牌子yoyofactory出品的replay,有世界冠軍推薦同出過賽,可以改返玩進階招式,亦有出進階版本replay pro,買前者後者冇乜所謂,可以話係首選 。香港唯一(好似係)搖搖鋪yo station有賣,不過間野係觀塘 ,入去朝勝下都好,有好多yo同配件!
5. 畢直二百以內(中高級,當然技術行先 ),本港國際品牌c3yoyodesign嘅新一代speedaholic,設計上可以玩埋一種叫fingerspin嘅花式,如果想試下fingerspin,都可以係首選!巴打都推薦,撐本土~ 不過香港自家品牌唔只得c3yoyo 。現時點格仔鋪yoyo warehouse有賣,專賣c3yo。
6. 畢直二百以內(中高級,當然技術行先 ),好有名氣嘅magic yoyo出品的skyva,設計上都係可以玩埋fingerspin,新speedaholic一出(skyva出先),有好多人攞呢兩隻做對比,因為係相近價錢,一樣都係膠yo同以置中fingerspin為賣點,我比較鍾意skyva,可能我玩開先。skyva係一個由入門過渡中高級唔錯嘅選擇,有啲底子先玩會好啲。yo station有賣。

暫時諗到(因為自己有)係咁多,以上都係定價低,由入門到專業(技術for sure)都啱玩嘅1A搖搖,有冇巴打有其他建議交流下

至於配件上,可以去yo station選購,入門技巧花式教學可以睇樓上巴打講的yotrick(youtube/官網)
無計speedaholic真係幾靚仔,後悔冇一開始買透明
我自己睇既話新手就prefer yoyofactory既one,一盒有哂窄闊bearing
Basic招到初階1a都玩得
學識bind繩收再上speedaholic/其他金屬都唔遲
火力少年王d款真心有d
最衰香港地方細,如果唔係買對c3 initiator玩2a仲正
自問身手靈活既巴絲試下玩2a
不過要成日練同埋好考驗耐性
利申:由火力年代開始玩,第一隻for 1a既係yoyojam speedmaker
另外巴打prefer買咩繩,而家係kitty string normal同fat到諗緊
補充,斷左好多年無玩
以前買落既50/50 nylon/cotton x100到而家仲未用哂
係speedaholic 出v2先開始玩返
另外巴打prefer買咩繩,而家係kitty string normal同fat到諗緊
補充,斷左好多年無玩
以前買落既50/50 nylon/cotton x100到而家仲未用哂
係speedaholic 出v2先開始玩返

認真,我冇玩過kitty string,我係yo station買繩佢比左扎我,又冇講係咩牌子 之後我用過kin design啲繩,又有另外一種手感,硬身啲易發繩。真係要用過先知啱唔啱

睇黎巴打係老前輩 失敬失敬(帶定頭盔先),我都係幾年前有玩,但係上年先開始認真學,以往第一粒yo 買返黎係擺屋企,而家都唔知擺左係邊 個粒係psg。上年屎忽痕先玩返。我係嗰啲skip 哂新手幾十式,睇啱咩就練咩,所以而家都係半桶木 (多數都係因為懶)。

搖搖呢樣野真係好少人玩囉
push
係咪建議玩好30式先?
香港人支持香港品牌

紅色個隻震到仆街藍色個隻反而好定
條軸扭到rip左

咁你仲買第三隻 btw我都係買紅色,幾靚

回應返樓主或想入坑嘅巴打先,新手入門上網搵料唔提啦。
如果1A入門yo係邊買買邊粒好,由於我都係未買過>$500嘅搖搖,
所以我有以下推介︰
1. 畢直一百以內,如果仲搵到的話,Bandai hyper raider係新手入坑選擇,陳年野來的,文具鋪或會有,深水埗可以留意下。買隻儲下見識下舊時的搖搖也好,正是上面巴打放圖個隻。
2. 畢直一百以內,文具玩具鋪有機會搵到大陸牌子嘅蝶型yo,如果係乜野blazing team火力少年王 仲好,有機會有金屬yo,會好玩些少。
3. 畢直二百以內,玩具反斗城,多數有大量陳年duncan嘅drifter,新手好啱玩,不過要注意,第一,陳年繩一定要換左佢,第二,drifter軸承係細size,要換就冇咁易搵到。另外,反斗城都有賣過blazing team的yo。
4. 畢直二百以內(中高級,當然技術行先 ),大牌子yoyofactory出品的replay,有世界冠軍推薦同出過賽,可以改返玩進階招式,亦有出進階版本replay pro,買前者後者冇乜所謂,可以話係首選 。香港唯一(好似係)搖搖鋪yo station有賣,不過間野係觀塘 ,入去朝勝下都好,有好多yo同配件!
5. 畢直二百以內(中高級,當然技術行先 ),本港國際品牌c3yoyodesign嘅新一代speedaholic,設計上可以玩埋一種叫fingerspin嘅花式,如果想試下fingerspin,都可以係首選!巴打都推薦,撐本土~ 不過香港自家品牌唔只得c3yoyo 。現時點格仔鋪yoyo warehouse有賣,專賣c3yo。
6. 畢直二百以內(中高級,當然技術行先 ),好有名氣嘅magic yoyo出品的skyva,設計上都係可以玩埋fingerspin,新speedaholic一出(skyva出先),有好多人攞呢兩隻做對比,因為係相近價錢,一樣都係膠yo同以置中fingerspin為賣點,我比較鍾意skyva,可能我玩開先。skyva係一個由入門過渡中高級唔錯嘅選擇,有啲底子先玩會好啲。yo station有賣。

暫時諗到(因為自己有)係咁多,以上都係定價低,由入門到專業(技術for sure)都啱玩嘅1A搖搖,有冇巴打有其他建議交流下

至於配件上,可以去yo station選購,入門技巧花式教學可以睇樓上巴打講的yotrick(youtube/官網)

多謝巴打詳細分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞