[URGENT] 突擊飲食界功能級別

604 回覆
2159 Like 4 Dislike
唔好意思, 阻大家少少時間. 救香港就靠你地. 話說, 當大家掛住叫人申請做選民同埋投票嘅時候 可能忽略咗功能組別嘅重要性 / 可能性. 香港人要贏不僅要贏區議會選舉, 亦要成功突擊功能界別.

今日就先focus 飲食界. 大家可能會問究竟點L樣先可以成功攻擊建制鐵飯碗?

-> 其實飲食界投票權嘅門欄唔高.根據香港法例第542章第20ZA條
“ 飲食界功能界別由下述者組成 ——
(a) 根據《公眾衞生及市政條例》(第132章) 發出的食物業牌照的持有人
(b) 名列附表1E的團體”

即係 只要你係食物業牌照的持有人 就有投票權利 (a).
即係 其實每一間餐廳/咖啡店/酒吧/連街尾間雞蛋仔舖 等等 都有投功能組別嘅權利.

即係 DLLM仲唔快啲提身邊嘅大家 / 提飲食業嘅朋友 / 提班良心企業去申請投票資格!!!

如何成為[飲食界]工能界別選民:
1. 已登記為地方選區選民,或符合資格登記.
2. 根據《公眾衞生及市政條例》(第 132 章)發出的食物業牌照的持有人.
3. 請填寫表格 REO-41(“功能界別選民及/或選舉委員會界別分 組投票人個人登記申請表”),申請登記在這個功能界別及一 個選舉委員會界別分組.
*個人地方選民新登記在7月2日截止.

REO-41 表格 中文 https://www.reo.gov.hk/pdf/form/REO-41(C).pdf

REO-41 form English https://www.reo.gov.hk/pdf/form/REO-41(E).pdf

張REO-41可以郵遞方式寄回 九龍九龍灣展貿徑一號九龍灣國際展貿中心十三樓 / 傳真至 2891 1180
——

雖然投票權嘅門欄唔高, 但其實好多食物業牌照持有者一直都無登記為選民 or 投票. 要成功攻破建制鐵飯碗其實需要好L多票. 而時間唔多. 所以想大家幫幫手
(1) 廣全以上 "如何成為[飲食界]工能界別選民"

(2) 搵返 612 無開門嘅良心小店/企業, 直接提佢地 話比佢地聽其實有投票權 而且要7月2之前 send去選舉事務處

(3) 更可以直接定print埋張REO-41比佢哋 (尤其如果老闆比較老齡).

(4) 如果間舖有Facebook / 其他社交媒體, 可考慮直接message 佢地.

(5) 如果佢地同意申請做功能組別選民就最好係deadline前 (6月30前)再提提佢地 send咗張表格未.

(6) 功能組別選舉前提佢地出去選!

(7) 繼續提大家7/2前報名投票

plz. 香港要大家一起救!
冇人推?
呢個要推
推上熱門呀
做實事
上啦燒臘阿叔
推, 飲食界最易搞!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞