關於提早釋放梁天倚

13 回覆
11 Like 6 Dislike
有冇可能通過求情方式,而達到天倚提早出獄呢?例如有過百萬市民聯署求情?
申請覆核刑期啦
靠集會縮短刑期,咁係人治唔係法治
理性d啦
我唔係潑冷水,但同今次個關係比較遠,凝聚力相對地會低啲
我知呢個想法過於天真,但非常時期用非常手法也不為過吧。
理論上行政同立法都係要聽民意, 而聯署遊行集會示威就係表達民意既方式
但係司法就唔同, 唔可以用民意取代法律,
你可以去遊行表達訴求, 但係都要跟足程序, 正式申請覆核刑期
但係而家香港屬於非常時期,遵守法治會唔會過於墨守成規呢?
唔經法庭直接減刑?
我保證香港人會失去國際支持
我意思係香港市民自發求情,希望法庭能夠酌情減刑。
何況現時國際普遍支持香港人對抗惡法,求情又唔係強制性嘅行為,而求情對象又唔係十惡不赦嘅罪犯。
一個為香港出心出力嘅人,獲得人民求情減刑,何以會令香港人失去國際支持呢?
你唔自己申請覆核刑期, 法庭點撚樣減刑俾你呀
咁意思就係天琦申請覆核,而有市民為佢求情,法庭就好有可能減刑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞