香港人權與民主法案 通過與否影響香港長遠命運

69 回覆
118 Like 0 Dislike
法案提供左美國一個每年檢討香港情況既機會去同中共持續談判,比美國敲打中共

如果通過左,港共政府同班垃圾建制會因為顧忌美國而唔敢再咁肆無忌憚

而我地之後提出既野只要唔同美國利益有衝突(例如提出真普選而唔係港獨),相信會比以前容易成功

現階段除左撤回同釋放義士,我覺得無野比爭取法案通過更重要,係呢方面 我地可以做咩

(個人覺得 陳雲提議既o係G20峰會示威現場有香港人舉出 President Trump : Please Liberate Hong Kong 以引起美國境內關注,從而對特朗普產生壓力 呢下幾有用)
梗係有用,建制成班都係因利益而聚埋一齊,
當因為建制呢個身份影響到佢地嘅利益,成班就會分化自滅

不過我覺得侵侵唔會想幫香港解放
最好就利用伊朗議題叫佢強硬制裁中國
但長遠阿侵都係想同大陸做生意,只係同時要搵多d著數

伊朗係一個好藉口去比美國大大力打鳩大陸一野,但要持續有輸出機會都係要法案通過
助推
無知一問, 點解唔可以講港獨?
完全同意
大家同意麻煩幫推

呢個法案值得更多關注
打得貿易戰,就係想減少同中國做生意,方便打佢時唔需要留手
其實又唔係唔講得,個人認為呢個係最終大佬
如果第一次就打大佬太急進
我認為係 work

因為真正對症下藥,班高官同大陸官,九成九都係美國或其他西方國家有資產同埋家人係個面,所以佢地點搞亂香港或搞亂我中華土地,都無所謂,因為都唔關佢地事

咁香港人權與民主法案正式立法,會令美國內調查同多一條正式法例去凍結呢啲真正賣國賊既人既後路,而我諗美國心情唔好時可以拎出黎祭旗,對美國黎講只需要立一個法例就可以有效阻嚇中國,共和民主兩黨又已經知道要槍口對外,我諗佢地幾樂見其成,比較有變數其實係佢地對於立唔立法都成為政治籌碼我覺得較麻煩

我自己就固然希望香港人權與民主法案成功立法,執唔執法係佢地美國佬睇心情咁 flexible 啲仲好玩
你睇返個逆差,就知同中國做生意唔係真係咁著數,仲有好多問題,響中國經營嘅成本又連年上升
而家侵侵用關稅,逐步都引緊D美資走人
想人幫拖都要逐步慢慢要求
一黎就畀件大佬人地打點幫wo
同意,美國打人權民主既理由去插手國際事務係慣常事,但去到因爲呢個原因而現階段強硬支持香港獨立建國,我覺得太理想,想一步登天

衰d講句,現階段香港社會公投 香港係咪應該獨立,我覺得都係反對既多

再做下文宣推進,通過呢個法案足以令香港往好既方向推進
弱弱一問
打埋外媒策略,眾籌喺外國報章登全版廣告,引起外媒注意work唔work?
咁我地係咪應該用
"Maintain HK Autonomy"等字眼?
第一步係確立返香港既自治權先。而確立自治權,其中一樣緊要既就係普選行政長官同埋整個立法會。
港獨其實可以重新包裝分拆上市
真普選行政長官、全面普選立法會等等,除咗軍事方面難搞啲其實已經同一個主權國家無分別
原本一國兩際應該係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞