請各位繼續投訴中大歷史系助教

221 回覆
1223 Like 3 Dislike
有幾點大家需要明白,有好多人以為已經抗爭勝利,其實唔係:

1)該學生是MPhil,行內叫RPG(research postgraduate),助教工作是強制性的,不存在續約的問題。

2)如果該學生是MPhil year 1,下年year 2(多數是sem 2) 根本有機會不用做助教。學系亦可以research duty取代該學生teaching duty,對於一個RPG而言,咁樣仲好。

3)如果該學生是MPhil year 2,佢下年本身就無得做助教,因為MPhil normative period只有兩年。

4)現在有很多中大MPhil學生的課程叫MPhil-PhD articulated program,內地生特別想駁上PhD除非佢目標係海外,所有該學生的supervisor係大家第一個應該投訴嘅對象。另外,不排除佢想本地上PhD,所有本地歷史系教授大家都應該要去投訴。

5)由於MPhil 係出PGS (postgraduate studentship),大家除了學系,研究院,文學院,校長辦公室外,更應該投訴至RGC,因為佢出緊嘅係納稅人嘅錢!

請各位同行繼續補充

利申:中大文學院某系MPhil畢業生
輕輕一推,因為睇隔離post有好多人以為已經勝利
推!
其實望住佢報邊間phd 去邊間投訴仲好玩
2)如果該學生是MPhil year 1,下年year 2(多數是sem 2) 根本有機會不用做助教。學系亦可以research duty取代該學生teaching duty,對於一個RPG而言,咁樣仲好

true true truuueee 益 jor佢
推上熱門
pish
正確!因為絕大部分supervisor都唔會想收呢啲咁激進又麻煩嘅學生

所以我建議大家send email時,除了中大歷史系所有教授,港大,浸大,嶺南等都要send!

另外,不排除佢想留港教書讀pgde,所以所有中大,港大,浸大,教大,公大嘅教育學院嘅教授們都要收到email!
中大歷史系助教劉文斌唔洗做,錢照袋
https://lih.kg/OFDGPV
#12 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

另外請大家留意link入面個回覆,如果屬實,人神共憤
piah
文宣部門請草擬投訴信一封可以嗎?
打算sd email
仆街
Push
推啦 佢老母臭閪nds
依家唔洗佢做teaching duty
完全只係益左佢
要投訴到佢俾RGC cut funding
咁先叫有用
大家要繼續做尻佢
Push
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞