6TB HDD

47 回覆
6 Like 19 Dislike
WD Ultrastar 6TB SATA3 Enterprise Hard Drives (HUS726T6TALE6L4 /256MB Cache / 7200RPM)

Toshiba 東芝 6TB SATA3 Enterprise Hard Drives (MG05ACA600E / 128MB Cache / 7200RPM)

簡邊隻好
插底版,唔係nas用
WD
其實用左十幾年死雞都冇咩事,係最近冇la la 死左隻,所以想轉下牌子
我其實都係用seagate
我個隻係突然死亡冇先兆
Raid 1
不過都用左7年,算係咁,只係死得太突然,唔知係咪斷過電
5 年保 hitachi
係有啲嘈
512e 型號支援 Toshiba 持續性寫入快取技術,能妥善因應突發斷電的情況,有效提升效能表現。

https://toshiba.semicon-storage.com/tw/product/storage-products/enterprise-hdd/mg04acaxxxx.html

其實呢樣野大唔大作用
WD Ultrastar = HGST Ultrastar > Toshiba
https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-stats-for-2018/
但死雞睇條數唔係幾靚仔
我自己買過9隻死雞,而家死第2隻
打算買左新碟後成隻上cloud
可惜冇一個大ge database 去做比較
死雞企業版未用過
普通版2TB或樓下比我感覺就中規中舉,3tb個隻真係不了,4/6TB未用過
個hardisk裝乜要6tb咁多?
相/片
師兄,我都是有同樣需要
但有想過,只用1個HDD,唔穩陣,一有事就total loss

又用唔著NAS, 我可能會買個orico 行到raid1, 插2個東芝8tb, 我唔太識電腦野,好似話是但1個hdd有事都可買個新HDD 直接更換,保住d資料
因為我有個5TB雲,所以我唔打算行raid,直接成隻碟同步
我都要買新HDD, 我想問下點解唔考慮 WD Blue? 用企業版有咩好處?
Toshiba得個平,死過一隻1tb,2隻3tb怕怕
反而死雞只死過一隻外置1tb,仲係跌落地死
死雞2tb bt極都仲好好…
wd black 1tb超過10年,只係容量太細先換
5年保掛
你Toshiba係普通版?
唔知企業版會唔會好d
係,之前用普通版
企業版會好D既,起碼壞左有5年保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞