中大歷史系助教劉文斌唔洗做,錢照袋

82 回覆
281 Like 0 Dislike
有關中大歷史系研究生兼助教劉文斌一事,中大歷史系於其網站發表聲明提到歷史系對事件「深表關注」,並「嚴肅處理當中」,部門更表示「暫時不安排該名同學在來年擔任助教工作」

但係!!!
UGC funded 大學既研究生每個月受政府資助,因此一般會為學部做助教
佢仍家只係唔洗做 TA
但完全冇提及有處分或終止學位
換句話講:佢係以後每個月唔洗做,繼續攞我地納稅人錢!!!
我地根本冇贏過!!!!

中大依家根本係求求其其咁扮處理左就 Close file!!
我地唔可以俾佢得過且過!

既然研究生收得納稅人錢,就受得公眾監察
我哋個個都係持份者!!
如果各位巴絲係中大畢業生,就更加受影響!
今次事件直頭係影響中大學術 Integrity, 有損校譽!!
建議大家繼續打去中大研究院或電郵研究院 & Dean & department head
逼佢地表態同處分劉文斌,最好褫奪每月 studentship 或學位!!

等條大陸仔個個月唔洗做 Un un 腳攞 17k 咁爽皮!
pish
推~
劉文斌 廈門大學歷史文學士 中大歷史mphil year1
題目:明代經濟 指導教授:卜永堅(卜生好野)
2018-2019學年sem 1擔任tutor課程:無
2018-2019學年sem 2擔任tutor課程:HIST5574(Ma course) 講師:鄧聰 (佢只係掛名Ta,實質做助教野都係蕭生蕭錦華,佢都係行行企企)

好啦你可能會問點解條仆街會無Ta workload咁濟,因為條友話自己唔識廣東話同英文差,但係好多courses都用廣東話教,所以department第一個sem就唔洗佢做Ta,到第二個sem又求其加佢落個ma course度,乜都無做過仲好意思話肥學生,收皮啦。所以條垃圾大陸仔根本係貴族咁成年喺度9 fing,然後每個月白拎助學金,根本對其他研究生就好唔公平,今次仲要兇 local啲UG學生,真係火都黎,今次至少一定要學系扣佢studentship!
推俾多啲人知
香港人稅收供養既大學就係如此賣港,垃圾
用我地血汗錢供養外地人黎作威作福
仲要大學收生冇透明及可靠既 Gatekeeping mechanism
先會收埋班文盲返黎
簡直係香港人恥辱
佢仲照收緊studentship
一日收緊錢 一日唔好放過佢
Push
又係落黎香港吸血
中大撚lm
推!
依家中大只要中國大陸黎就咩人都收?
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞