[求救]發現貓b

32 回覆
1 Like 2 Dislike
之前隻貓哩埋生貓b,今日係咁叫。。。終於發現到原來哩左係呢到。。請問點先可以餵佢食野。。佢地5月19日出世,食唔食得呢包
之前有friend send 黎 雖然內地網 但係幾有用
https://b23.tv/av53356970
pish
有冇個知貓仔未開眼,眼度有d黑色野點處理,可唔可以幫佢清,拿唔會搞到貓媽媽唔照顧佢地
pish
pisssshhh
有冇人救下貓B
貓bb一個月都未開眼,但人行埋去貓媽媽就係度“哈"氣,點算好,洗唔洗幫貓B洗左眼先
一個月應該開眼啦喎 會唔會係有眼炎呀?糧未必識食 正路應該係餵貓奶 要用針筒隊落佢個嘴俾佢啜 如果識自己食野都未必食到硬糧 試下買啲幼貓罐頭或者暖奶溝淋啲硬糧比佢食
貓媽媽係度架,行近d都係度哈
Go see vet
黑色一點點可能係虱蛋 輕輕用暖水同佢抹眼 抹出黎既野用熱水用碌死佢地 最好唔好驚動貓媽媽 佢一失去安全感好易拋棄貓b
可唔可以襯貓媽媽行開左偷偷地幫貓b整下隻眼,諗住暖水棉花棒洗洗眼仔,好似有d紅腫feel
你同隻貓媽熟唔熟?唔熟無得搞
我都想,1家6口,隻大貓餵左大半年都唔比摸
超唔熟。。。食佢又識食,野又識扑,生完d仔又搞唔惦,比佢激死
可以但盡量唔好留太多氣味係貓b身上 萬一貓媽覺得貓b陣味唔同左 又係有機會拋棄唔理
正路係得到貓媽信任之後先搞貓b 你可以試下用化妝綿抹下貓b 貓b仲細無咁驚人 應該好易控制
咁你餵飽啲隻貓媽啦 一但貓媽營養唔夠 好易放棄其中幾隻比較弱既貓b 由佢地死 專心養大一兩隻就算
隻貓媽真係唔識搞。。。。隔離屋個隻好耐冇見見到我都會係度喵喵喵要野食,係呢隻衰野餵埋佢食行近少少都標左去,幫佢換新水同我走去飲坑渠水。。。
千其唔好餵牛奶 會痾死 用寵物專用貓奶
平時一日一餐e家一日4餐夠唔夠,乾濕糧出哂
餵啲香噴噴既野俾佢食啦 一定抗拒唔到 啲野食放低就算
知,樓主已經搵緊貓奶粉,但唔知唔用針筒d貓b會唔會去飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞