本人最接受唔到嘅就係7婆嘅“母親論”你仲當唔當香港係民主社會?

54 回覆
41 Like 1 Dislike
“母親論”News(只看蘋果,不看CCTVB): 【引渡惡法】逾萬名香港媽媽聯署轟林鄭:我們不會以武力對待孩子 - https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190613/59710136

如果你仲當香港係一個民主社會,咁林鄭你提出“母親論”嘅嗰一刻開始,就應該要落台。

雖然林鄭你平時睇開百度,但都係俾返wiki嘅link你:

你知唔知乜嘢係“民主”?
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/民主
總括而言,“民主”係指由人民統治國家,應“以民為本”,並非由總統/領導人統治/照顧人民

各位巴打絲打,你明唔明點解我接受唔到7婆咁講?

民主社會嘅總統/領導人,應該係會聆聽人民嘅意見,經過諮詢同投票之後先會實行。我承認咩都投票係會嚴重減慢香港嘅發展,會一事無成。但連民意都未聽就做,就會變咗做“統治”,亦即係好似極權主義國家共產主義國家咁...一個人決定哂所有嘢,掌控哂全部嘅人民。

重申: 香港依家仲係民主社會,應該係由人民統治,唔應該係由林鄭“照顧”我哋。如果佢比喻自已做“母親”,我哋係佢嘅兒女,啫係佢已經唔當香港係民主社會

本人都好同意港媽們“我們不會以武力對待孩子”嘅講法,只不過我嘅重點係林鄭唔再當香港係民主嘅社會,只係聽完北京指示之後,“照顧”香港700幾萬市民

btw祝 林鄭早日落台

認同請分享+正皮

Sorry講嘢1999
漢人嗰種垃撚圾父母官概念
香港係民主社會???
某法國記者: 這裏還是香港,不是中國
留負皮者求解
真係想推家長式管冶無問題

好似星加坡咁立國
立左國係親生呀媽
宜家係後母呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞