[百字議政]用100字寫低你對反送中運動既建議

52 回覆
38 Like 1 Dislike
此post 係比各位集中發表自己認為可行的建議,
目的係增加可行方案的曝光率, 並以正負皮顯示對該建議既支持度。為求一目了然。

規則:

1. 每人首輪只可發言一次

2. 每次發言以大約100字為限, 可稍為超字數, 唔好打千字文, 嘗試先表達中心思想 / 建議方向

3. 如非發表建議或給予此post 意見, 只可對進入第三輪發言的建議作出討論

4. 若建議獲得500 正皮或以上, 自動進入次輪發言, 次論發言字數上限為300。第三輪發言後字數不限。發言者請自quote 再進行第二次發言。

5. 當第二個發言獲得500 正皮或以上, 自動進入第三輪發言, 如此類推。

6. 在第三輪發言後, 所有人均可就已進入第三輪的建議作討論, 可以作出提問, 辯論, 但請尊重各人言論, 不要罵戰

5. 所有人均可留言表達對此post 規則的意見
5個字就講完

屌林鄭老母
全面撤回送中
我們不是暴動
釋放學生傷者
林鄭下台
Help Hong Kong
我認為..... 帶來香港負面影響以及經濟上....
所以反對送中。
防守靠文宣, 要有規劃咁做, 某程度上嚴重過衝, 如果做得好係可以把持民意, 發出更大聲音
攻擊靠前線:和理非同勇武之間要有人調和, 我相信有一班人係通透知道2邊都重要, 係發生衝突既時候, 幫手調停, 特別係講有鬼果時!
如果發現係唔同地方有唔同人發聲去唔同目的地, 要有渠道通知2邊發起者(們)決定分兵定合兵一處, 人數少再分兵實在不利
大戰略等其他人講
首要條件可以由「撤回」變成「放人」,同埋不得追究事件參與者,次要條件係追究黑警,最重要係唔可以令被捕既義士寒心。林鄭落唔落台就唔太重要,個焦點絕對唔應該變成換特首。或者可以將林鄭落台作為下次爭取雙普選既彈藥。

行動方面,我唔敢講香港人可唔可以每星期都有百萬人遊行。港人毅力最多持續3星期,而家已經過咗兩星期,即係本周需要作最終決戰。要set Deadline,然後準備下一次衝擊行動。物資要準備豬嘴同盾。

大約係以上啦。
蒼天已死,黃天當立,歲在甲子,天下大吉。
送中暫緩後先回氣休息, 準備周三國歌法周五明日大嶼,有心人自行野餐或繼續不合作運動,但以回氣同補給優先. 文宣組全力出圖出文.
訴求:
追究黑警濫權(專注警員編號) 及 暴動定性
重啟政改, 特首問責
事實上,暴唔暴動係由陪審團判。我哋可以做到嘅係要求警方重新定性612,並不以暴動罪名控告示威者

「放人」係要求,

長遠行動,有以下幾樣:

- 關注國歌法,文宣預備

- 建立香港人制裁清單,舉列所有打壓言論自由、民主運動嘅機構。可能要係一隻app、一個網頁。請大家喺Google map留言

- 清算tvb新聞。家中有老嘅請用68蚊裝有線。企出嚟被人拉都敢,但俾少少錢裝有線都唔肯?「免費嘅嘢永遠係最貴的」

- 全體連登會員請踴躍Follow藍絲page並以長輩式留言對抗。林鄭闔家係英國人,兩個仔仔世世代代喺英國生活,千秋萬代都係英國人。所以林鄭為英國謀福祉,搞亂香港。林鄭狗賊輕易向黃屍跪低,管治無能理應下台,etc. trust me it matters
應該要有個好似ICAC咁嘅野去監察政府,要比ICAC更透明同要向市民匯報 現時政府實在係太腐敗
學陳雲講敢永續基本法
有一個對文宣工作嘅提議
Hollywood好多明星都係大愛左膠
如果好多人透過ig direct/Twitter send啲黑警用不必要武力對待學生示威者同記者(包括外國記者),引起啲明星嘅關注
哪怕佢哋只係post一個story已經可以令更多外國人知道香港發生緊咩事
有冇得諗?
可能有啲廢

專心幫助義士為首,要求撤銷控罪及釋放所有義士,追究責任。下台撤銷為次,但唔代表唔繼續address。對國歌法明日大嶼擴大文宣,必要時用必要手段。務實認清政治現況,唔叫不切實際嘅政治口號(例如成立新政府)。觀察國際形勢做事。
雖然而家個post 未夠關注度但好多謝大家支持同發表建議

[orange]要為規則補充一點, 500 正皮係要淨正皮數, 即扣減負皮之後既數目, 咁樣應該會比較公平
[/orange

暫時唔夠熱烈, 會嘗試繼續用住500淨正皮做界線先 但有需要會調整

多謝大家參與
(1)訴求方面:
一定要保證不再追究所有義士
呢點首要 因為現階段柒婆基本上再無政治能量重推 但完全撤回呢個口號都要繼續叫
要開始叫價返真普選 文宣可以開始連結返:點解柒婆可以唔聽民意? 因為佢唔係民選

(2)民意方面:
唔好令柒婆一個成為箭靶 係要令成個建制陣營 唔好俾所謂放風 割蓆 迷惑
要記住 佢地係一丘之貉

100字關係 講住咁多先
包圍禮賓府/追擊柒婆
要柒婆係死線前回應所有訴求
唔回應就升級
我唔建議今次完左之後追擊身邊冇表態/遲表態嘅人做文革式批鬥
14年批鬥左膠、港豬搞到跟住5年黎掛住互屌冇成功過抗到一條惡法
今次我地團結人多、真係做到各自爬山、唔分裂篤灰、甚至包容埋上次大家批鬥得最勁嘅左膠泛民一齊搞

呢次冇出黎嘅人可以係潛在同路人,冇必要屌到佢地去對面
運動正名: 香港憲法保衛戰
認為G20前要再施多次壓力
重申一次我哋立場
立場字眼上可以縮少少

可惜下一次會係第三次
一鼓作氣 再而衰 三而竭
割蓆固然好睇 但係對事情冇幫助
發動公投或自決,決擇〔香港市民未來的命運〕 ,行使香港人的責任!
喚起香港一些對任何周遭的人和事,都漠不關心市民!
一.截止選民登記 七月二日前 香港人登記做選民
防止支持共產黨『高薪低能』敗類滅港

抗爭一

絕不能放棄,爭取區議會《117特首選委議席和因為立法局 1 議席》。

十八區建立政治聯盟或各區聯盟,共同聯合政綱和行動或各自訂立主題,可以為選民帶來希望

1.請問會否考慮2019年11月區議會選舉,做『18區公投』
選民登記為『公投』做好準備,立法會和區議會選舉過半
定好議題 聯絡其他民主派人士做大型的選民登記
去中學和大學宣傳做選民登記,為他們的未來投票,決定香港的命運

1.18區公投做選民登記

2.爭取選票對象分析,有什麼人可以是我們的目標

3.同香港年滿 18 歲 或 以 上市民登記做選民,截止選民登記 七月前『首投族』

4.18歲的中學生

5.大學生

6.夠7年的新移民

7.中立派

8.苟且偷生,不想理政治的,只求有飯食

9.淺藍和深藍、藍絲,共產黨黨員棄暗投明,支持建立、自由、人權、公平、公義、廉潔奉公,法治社會在舉行遊行的日子,去宣傳組織的策略和行動,明確告訴由行參與者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞