(FG JJ 希望銀行大佬們入黎指點2句)想請問下呢2間銀行好冇入?

37 回覆
0 Like 0 Dislike
經agent搵到2份 工 一份係 business Officer - Commercial Cash (OCBC)
另一份係 友邦 (pbmt) 想請問下大家對呢2間銀行/工 有冇咩建議? FG 好冇入呢2個做起步?
唔該咁多位
呢兩間都係蚊型咁制 再見下工先?
Fg黎講第一份係咪都係apply大行好d? ching 有冇邊間/咩位 會推介下比Fg 唔該
我覺得純粹大名好似好聽啲 有大做大喇
至於做咩位 好睇你興趣 如果可以又有能力 我會做sales
你U成績點?有無話想做咩位?
大行Teller位成日都請人,Back office就要睇咩位,Ops / AML都會請fresh grad
如果有得揀,緊係入大行再跳細行
如果係hsbc但由teller 做起ching又點睇?
唉 我都知呢2間bank唔太出名 但我又唔係勁咁ching hsbc teller做起再博升 有冇得諗?
得second low hon 主要想做對人既位多d 因為個人好怕悶 ching有冇咩意見?
Cls, 咪玩,做咩都好過做teller 啦
大行teller 唔係好d咩
What I mean is RM , not teller
唔阻你,不過最起碼都應該做大貓GBO/恆生FST/其他bank的sales 位
有冇si/iiqe牌?冇就去考呢
留名睇有back office人入嚟話front office嘅ibanker trader 都係由teller做起
黎緊會考呀 咁我再睇睇先 比你簡你會大bank teller 定細個sales咁?
你鐘意啦,大bank呀嘛,威威,俾個hsbc band8你做
請問fg如果入ocbc跳出去易唔易
如果都叫係core business 例如reatil cmb
ching 可唔可以講多少少? 點解推薦呢個位?
第2份係咪想講富邦呀?
第一間做大行先 之後再跳
呀係 唔好意思 打錯咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞