仆你個街supper moment

409 回覆
3772 Like 152 Dislike
你睇beyond 點睇六四,非洲極權就知

濕鳩moment只會係搵真銀

幾十年後無人會歌頌既偽搖滾
呢單嘢後我諗佢地返大陸玩算啦
其實人地有冇表態都唔撚洗理
最緊要自己行咗出黎先
有啲人 今次一次過睇清晒
其實唔比明星藝人親中咩,唔好對佢地咁大奇望,由一開始都有把明星冇表態,係死左先有明星抽下水轉黑,藝人搵錢姐,所以佢地表唔表態對我地都冇影響,同埋冇需要迫人表態
屌 根本同五月天冇分別
拜金搖滾
香港首富咁撚有錢到今日都未收手啦其實我都唔明做咩要咁留意咩藝人冇表態,大家有自己自由,邊可能迫人同自己一樣
唔出聲冇問題,不過唔好再用本土青春熱血歌去消費年輕人同本土
唔好講笑啦佢地不嬲都話夾band唔使講政治
佢地唱親都係mk情歌就知啦
唔好再批鬥d無表態既人同社交媒體
https://lih.kg/1230148
唔係改左good night city 變 wake up city?
之前見到有巴打話903 69有播
應該用用行動表示對佢地既不滿
何兆基食左催淚彈
做左功課再話佢地啦
收皮啦 sup 9 moment
表咗態啦
濕尻moment
屌你老母自己反省下啦
連飯民, 台狗都識要拉攏游離派, 你睇下班低端兒登做乜
失望同批判係兩回事
除左支持之外仲有無視, 批評, 發言
但你班兒登玩緊批鬥

1)方法不同影響既只係結果,對批鬥本質並無衝突

用返你上面啲例子,和理非/勇武/靜坐,方法唔同,本質都係抗爭

同樣,你上面話最多叫批評,建議/批評/指責,方法唔同,本質都係批鬥

方法唔同結果唔同,但當兩種方法愈來愈接近時,差異亦愈黎愈少

2)
稻草人謬誤?
我既用詞「一切」,建基於出面大部份人立場
而你肯同我理性討論只係一個獨例,出面9成9人都唔會理性,我出面所有post講呢類說話次次都比人屌爆

其次,你而家同我討論緊嘅只係方法上嘅轉變
而呢種轉變係建基於時代改變,社會進步

文批 - 一直都有,在我看來網絡既普及化更加令到文批變本加厲

武鬥 - 法律既出現/教育水平既提升令市民唔會輕易做出傷人既事,轉而用更多抵制/罷買既方式。
文革當時嘅社會風氣就係鼓吹市民去批鬥
人民亦都願意做係因為唔會有後果/唔會坐監
人民係被鼓勵去咁做

相反現今嘅社會因為有各種嘅法律規管
人民做呢類事係會有後果/要坐監,人民不被鼓勵所以先至唔做

以上兩個時段本質上都係批鬥,方法嘅轉變我亦都解釋得好清楚,同批鬥兩者係冇衝突

3)有問題批評絕對無問題,呢個係自由社會既所賦予既權力

但所謂既”批評” ,目的只係要係不同層面,施加各種壓力,最終令到被批評者妥協。

當所謂嘅批評非常接近批鬥既時候呢一點就好有問題。

唔好話我講,自己出去睇吓,有幾多Post話要清算藝人/kol ,入面正評往往係幾千
“唔支持佢哋”
“唔再睇佢哋”
“食兩家茶禮唔使還?”
透過呢一類嘅方式去影響被批評者
去懲罰唔支持自己立場 或 堅守自己立場既藝人
從而最終迫使佢哋認同你。
咁樣你覺得無問題,好合理?

仲未講所謂既嘅”有問題要批評” 係真係有問題定單純只係”你地覺得有問題”

最後,我好歡迎你同我理性討論,畢竟出面大部份人根本就唔理性
係港豬先支持supper moment
C AllStar 同 RB都一早表哂態 去埋遊行
Robin都po了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞