[月供股票] 2019年6月(4) 問定唔問 睇完#1先好問

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
大戶
第一頁del左中銀先繼續討論
條惡法一過國際徹資到時供幾耐都係倒錢落海

25蚊月費可以waive 到的
100萭煤氣巴打回歸
係呀
呢度好幾個都waive到
even not Premier
大貓大股東唔係平保咩
一開始句手續費免問 係唔少得
一通個度我會加上去
但冇匯豐巴講詳細既 我就skip左佢算數 唔熟匯豐
既然DEL國銀D問答
順手DEL埋我D圖
滙豐收費:
滙豐只收股息費(每次派息最少收$30)
+ 存倉費每月$25 (而家如有收到sms就免埋)
其他手續費全免

如要賣出股票就照平時咁收足哂所有費用
brokerage fee
stamp duty
transaction levy
HKEx trading fee
想問下射倉係咪要跟返名,因為依家中銀係用緊我女朋友個戶口一齊供,如果射去致富個戶口係我名得唔得?
Thx 啤巴
你嗰啲一定要留啦
有勞訊騰老師
煤氣巴

我認為資訊可以留, 畀人參考下都好

一係大字整個

中資自己諗

咁樣?
我整左幾個加密 要開黎先睇到
當比人參考算 唔宣傳就算
下面係上個po伏巴提供既
————————————————————-
Q&A嗰度, 我提議改改佢, 加埋致富

問:用邊間?收費如何?
答:主要都係推介呢四間:匯豐、中銀、一通同致富。

...

致富:每隻股票每月供款頭$10000免佣,即係你供10隻、每隻$2000都係免佣;其後收取0.0675%(不設最低收費),另畀印花稅、交易徵費、聯交所交易費及結算所收費;收息收費0.2%,最低消費$10。
———————————————————
有冇巴打補充匯豐?

巴打應該搞錯左,唔係每隻$2000都係免佣
每隻股票每月供款頭$10000免佣

應該係每隻股票 各隻頭$10000都係免佣
即係如果你供 5萬落5隻股票各1萬 VS 供1萬落5隻股票各2000 都係免佣

當然你要比印花稅、交易徵費、聯交所交易費及結算所收費就唔一樣

以供1000蚊爲例,印花稅、交易徵費、聯交所交易費及結算所收費合共$6.08
大家中意笑你先留咋
你睇吓中銀而家好唔受歡迎
幾多人想趕走佢啲info.
嗰度想講供幾多隻都好, 每隻唔夠一皮就免佣, 我之後升級埋做「即係你供100隻、每隻$2000都係免佣」, 會唔會清晰啲?
呢個唔正皮唔得

btw, 致富部分更新:
「致富:每隻股票每月供款頭$10000免佣,即係你供100隻、每隻$2000都係免佣;其後收0.0675%(無最低收費),另收印花稅、交易徵費、聯交所交易費及結算所收費。以供1000蚊爲例,印花稅、交易徵費、聯交所交易費及結算所收費合共$6.08」

ty會員巴
我直接copy你句野改左 statement係下一日出?
平保又點?平保買咗大量HSBC股票但HSBC冇俾佢入董事局喎!!!
大股東唔等於董事局
HSBC唔係中資
平保買HSBC股票做大股東投資 收HSBC息 享受咗HSBC收益
但佢係冇決策權
完全話唔到事
對HSBC董事局完全冇影響力

平保/中資行要投資邊度/買乜係佢自由
唔買HSBC佢都可以買第二間銀行股票
(佢走去買citibank/scb呢啲都得㗎)
咁佢一轉我地又要轉呀?
佢實有大把途徑間接賺錢喎
但而家係at least直接嘅錢唔好俾中資賺得咁易先!!!
見到月供手足 都齊心抗共 真係好感動

香討個收息po d上左岸既人 冷血到仆街
唔同名做唔到一般射倉, 要做買賣, 要交印花稅(打厘印), 手續唔同, 你要問中銀同致富點搞, 我未搞過
想問下我一直都用中銀信用卡月供股票
如果取消左儲蓄戶口 咁派息會派去邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞