[月供股票] 2019年6月(4) 問定唔問 睇完#1先好問

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
東亞已經率先反映支那債務問題
中銀要幫老母手就大鑊
bea同boc比差好遠喎
下個月開始致富月供778
點解之前啲post唔推致富
免佣好似係新promote

時間啱啱好
因為用致富供置富會致富
致富係唔係次次更改都要填表交表?
依家app整到
膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠膠
本身想搞hsbc cut中銀

但星期四落去搞果陣 佢幫我轉左個戶口做運籌

我等張新卡番黎先整
巴打係新開運籌理財?
係啊 原本係儲蓄戶口 學生年代開既

一落去話要開個綜合戶口 佢一野比左個運籌理財我
本身我無hsbc戶口, 琴日去開就話比3個月我試用運籌
滙豐選擇比中銀少
滙豐無得用信用卡供, 中銀有, 即係無得儲積分
滙豐用現金供嘅截數日同中銀信用卡供嘅截數日差唔多
滙豐每月會收存倉費$25, 無其他手續費, 不論供幾多都係收咁多, 令到你嘅供款可以全數用返買股票到, 收息要比手續費(最低$30), 中銀就$50全包, 即使停供都豁免存倉費、收息手續費
滙豐要等佢寄statement比你先知買入價, 中銀第二日凌晨已經有e-statement睇到
滙豐係月供同一手手買嘅股票都放入同一個倉, 即係無論你仲有無供緊, 只要有股票喺倉入面就會收存倉費, 中銀月供倉同一手手買係分開, 月供無後續嘅額外費用, 即使停供都唔洗比存倉費同收股息都唔洗比手續費
綜合嚟講, 滙豐係比中銀輸蝕, 但係
滙豐唔係中資
淨係呢樣野已經夠說服我轉過去,
滙豐唔啱你, 可以轉去用致富都好好,
但要注意放喺致富嘅資產受保障比銀行低
所以如果你驚佢會出事, 可以考慮每隔一段時間射倉返銀行
射倉每隻股每手收$5, min charge $50
唔驚嘅, 致富絕對係一個好好嘅選擇

係呢度用國銀供會比人屌
用大貓唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞