[想開離岸戶口點算?]美國劵商比較

1001 回覆
216 Like 4 Dislike
Background:
溫和派合法抗爭:https://lihkg.com/thread/1197620/page/1
衝擊聯繫匯率 預演國際制裁:https://www.facebook.com/leafastory/posts/1120816114774193

理論上黎講,想銀行可提現金跌,除左Step 1要轉美金,要做埋Step 2拎d美金出黎 / 轉出香港
如果你無護照+窮人一個,咁想轉d美金出香港最方便既方法會係開個美國劵商戶口或者用你唱左d美金買美股 / 美債
我將係香港開到既買到美股/美債劵商既資料整理左一下:

(原文:https://littledwarfhk.blogspot.com/2019/06/USBrokerComparison.html
個人黎講十分抵制中資,所以唔會recommend你用富途同8 Securities,不過如果你本身已經有account,咁其實你買左美股都唔會係計入香港銀行體系入面。

上網Search應該好易Search到開戶教學既文~
如果唔識買美股又唔想蝕通脹既可以研究下買美債 / Bond ETF~
Pish
提醒一下IB戶口喺香港境內,其餘美國券商都係美國戶口
IB入錢提錢最方便,其餘美券商無咁方便,自己衡量
我睇第二個post話買咗美股就唔喺香港境內?
唔厭貴 一定係開TD
投資者服務最好 資金最穩陣
多買賣出入就IB
我諗重點應該係:港共政府可唔可以指示 IB-HK 封你艇?
重點係中共有一日所以野收歸国有
好似1949年控制中国咁

要假設呢個情況都無事

當然咁樣情況係好極端
不過歷史上發生過
整理得好好,好有用,多謝
用緊美國CS, 經Citibank匯錢過去唔駛手續費
8 Securities好似唔係中資
香港人開唔開到美國acc?
好似係日本
用香港特區護照? 我鼓勵大家咁做,因為CS無明文規定話唔得
再查左 唔係日本
真係唔知8本身黎自邊度

但成立者二條友都鬼佬樣鬼佬名

Mathias Helleu
Mikaal abdulla
應該係?
好似係e trade 走左
d Staff 自己搞
法國,打電話問過。
有bno又想最平又有sipc係咪應該去開cs同開個citi去電匯?
How? 之前試過要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞