強烈譴責將軍澳名校校長語言暴力行為促連登仔嚴厲執法

154 回覆
252 Like 0 Dislike
係啦 順便問下校長平時返工做過啲咩
將軍澳有名校乜
名咩校,呢間野垃圾都不如
好多年前出面貼哂postsr 話好多人升大學
點知比人踢爆計埋asso hd
呢單野雖然係前校長在任時發生,但換左校長後都仲係只係識整色整水,毫無建樹可言

為 搶 收 優 質 學 生 , 學 校 宣 傳 怪 招 層 出 不 窮 。 位 於 將 軍 澳 的 仁 濟 醫 院 王 華 湘 中 學 被 投 訴 指 , 校 方 為 博 宣 傳 , 竟 在 校 門 外 張 貼 誇 張 失 實 海 報 , 聲 稱 去 年 中 七 畢 業 生 入 大 學 比 率 高 達 七 成 , 但 卻 被 踢 爆 是 計 入 多 名 副 學 士 及 高 級 文 憑 的 學 生 , 實 質 升 大 學 比 率 只 有 一 成 , 涉 嫌 誤 導 區 內 家 長 。 另 校 方 安 排 學 生 穿 上 「 騎 呢 」 服 飾 在 校 門 派 發 糖 果 及 傳 單 , 藉 勢 高 調 宣 傳 。 校 方 回 應 時 否 認 有 關 投 訴 , 堅 稱 入 讀 大 學 開 辦 的 課 程 , 都 算 是 入 大 學 。

計 入 副 學 士 及 文 憑
投 訴 人 為 該 校 學 生 , 他 透 露 , 在 校 門 外 一 個 燈 箱 內 貼 上 大 型 海 報 , 誇 張 地 標 榜 該 校 去 年 中 七 畢 業 生 有 七 成 入 讀 大 學 , 並 特 設 統 計 圖 展 現 畢 業 生 入 讀 各 間 大 學 的 百 分 比 , 但 並 無 特 別 點 出 當 中 已 計 入 部 分 只 升 讀 副 學 士 或 高 級 文 憑 課 程 的 同 學 , 涉 嫌 有 誤 導 及 誇 大 成 分 。

他 指 , 該 校 去 年 文 、 理 科 中 七 畢 業 生 合 共 五 十 八 人 , 只 有 六 人 成 功 升 讀 大 學 學 位 課 程 , 比 率 只 有 一 成 , 而 非 校 方 所 指 的 七 成 , 校 方 公 布 的 數 字 較 真 實 數 字 高 出 六 十 個 百 分 點 。

此 外 , 投 訴 人 又 指 該 校 宣 傳 手 法 出 位 , 每 逢 聖 誕 節 、 新 年 、 復 活 節 及 情 人 節 等 節 日 , 校 方 會 安 排 中 四 及 中 五 同 學 扮 成 財 神 、 嫦 娥 、 野 人 等 , 高 調 地 向 校 外 人 士 派 發 朱 古 力 及 學 校 宣 傳 單 張 , 引 人 注 目 , 「 成 日 叫 學 生 扮 到 咁 騎 呢 , 根 本 就 係 宣 傳 , 煩 學 生 , 搞 到 我 無 時 間 讀 書 」 。

有 責 提 供 正 確 資 料
仁 濟 醫 院 王 華 湘 中 學 校 長 區 月 晶 回 應 時 指 出 , 去 年 有 五 十 八 名 中 七 畢 業 生 , 當 中 約 七 成 升 讀 大 專 院 校 課 程 , 其 中 半 數 入 讀 本 地 及 海 外 大 學 學 士 學 位 , 其 餘 半 數 只 入 讀 由 各 間 大 學 開 辦 的 副 學 士 或 高 級 文 憑 課 程 等 , 但 堅 稱 「 佢 讀 大 學 開 辦 課 程 , 其 實 都 算 係 入 大 學 」 。

對 於 其 宣 傳 手 法 , 區 月 晶 解 釋 , 家 會 每 逢 節 日 都 會 向 全 體 學 生 派 發 糖 果 、 朱 古 力 作 禮 物 , 部 分 學 生 會 被 安 排 穿 戲 劇 服 裝 , 在 校 門 向 進 出 的 家 長 派 發 糖 果 , 而 路 人 途 經 校 門 , 亦 可 索 取 有 關 的 糖 果 及 小 禮 物 。

教育 局 回 應 指 , 當 局 會 向 該 校 了 解 情 況 , 但 一 般 而 言 , 學 校 進 行 宣 傳 推 廣 時 , 有 責 任 確 保 資 料 正 確 無 誤 。
梁徳元
有無埋另一個呀sir既圖?
當年堂堂一入黎就派份past paper 叫我地做就唔見左人,最後啲同學個個出晒去補Chemistry,靠自已最後先拎到5**,學校唔知仲以為佢教得好。然後,佢就私下比現金獎啲5** 同學,唔知係收賣定獎勵呢?
以前上堂仲成日講到自已對老婆同個女幾好幾好咁,一個好老公形像都唔知呃左幾多女同學
呢間野唯一成就就係教出左開心速遞既bonnie
聽講仲試過比錢叫成績唔好既學生唔好去考
係撚名校咩
得嘉密主恩 將官 同 宣基係名校

利申:將軍澳住左30 年
呢間學校係出名on9
咁就唔止佢一科啦,好多科都有咁做,差在佢肯用錢,有啲老師就靠嚇,見你成績差啲中五升中六已經大把理由叫你drop科,就係唔想你拉低佢合格率

而叫你唔去考,好似因為缺考唔會計入合格率,差既唔考,變相提高合格率,佢地教師校內評估好啲,校內地位權力自然高啲
聽聞近年BAFS試過中四升中五已經drop接近一半人
推一推

聽講邱少雄仲未道歉
<校長邱少雄 睇你紅唔紅>

賣港蚯蚓雄
天生盲啞聾
成個死印庸
正一死賤種
嚇到返狗籠

新界校長會
淫蟲大集燴
校長比人杯
屌下學生妹
屌到攰一攰

做狗不做蚓
奶共好興奮
屌到騰騰震
返去大陸瞓
侮辱華湘人

王華湘校長
乖狗主人獎
得條小香腸
有錢但冇樣
條命唔慌長

返工唔見人
華湘好本份
身為中國淫
二千蚊陪瞓
三千蚊含撚

少雄死龜頭
習近平隻狗
又肥又戇鳩
皮都唔識收
華湘無得救

華湘舉雄旗
淨係識得企
少雄大陸哩
生仔冇JJ
溝女畀女飛
個樣似係基

垃圾賣港賊
Fatdor都照殺
樣衰過駿達
都係舊垃圾。 戇鳩大雲集
老母臭西化

垃圾TVB
寧願睇av
好過冇良知
畀人當白痴
最好食埋屎

立法會門外
都夠薑做愛
無錢買春袋
褲鏈拉唔開
辭職啦唔該

大家點睇
舊生返去同校長爭取在校學生自由同權益,但唔比在校生出席?即使唔比在校生發言,最少都可以旁聽呱?

如果到時佢話現實校內冇呢啲事、網上資訊不可信、舊生唔了解實際情況、冇權干涉校內政策、少數眾學生行為影響到其他學生、為避免校內衝突而維穩咁點?一套官腔打落黎,舊生就只會同依家外國團體一樣無力
如果校友包括在校生,當我無講過,但都要考慮學校打官腔既情況
推一推
想知多D果兩個科學老師既事。。。。
+1
推一推
化學呀sir最鍾意請女學生食飯 生日飯 考得好又會請食飯 酒店buffet貴價餐廳樣樣齊
再屌佢老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞