林鄭指「任性的小孩不能遷就」,含淚訴「賣身給香港」非「賣港」

119 回覆
16 Like 648 Dislike
行政長官林鄭月娥今日 (周三) 在禮賓府接受無綫新聞獨家專訪,講述對逃犯條例爭議的感受,在談到被指「賣港」時含淚哽咽,但堅持把修訂案提交立法會,認為解說雖然有用,但無助消除憂慮。她承認政府在推行時付上政治代價,但不會撤回有關修例。

林鄭月娥在專訪中被問到她被批評「賣港」時,眼泛淚光,哽咽地說:「我跟所有香港人一齊在這裡成長,我..... 對這個地方的愛,令到我作出了不少個人犧牲」。

林鄭月娥續說,「你知道我家裡有一位不理政事,甚至不理世事的丈夫林(兆波)先生。他也說:你怎可能賣港呢?但是你真是有問題,你在做了行政長官以後,就賣了身給香港。」

談到有很多年輕人參與「反送中」遊行和示威,林鄭月娥以自己身為母親作比喻,認為對任性的小孩是不可每次都作遷就,否則孩子長大後就會抱怨媽媽。

林鄭表示,自己在推行逃犯條例修訂時亦有代價,曾受到恐嚇電話,因此已叮囑兒子在暑假不要回港。

《AM730》和《立場新聞》報道,無綫的這個專訪,有傳原本安排在午間新聞播出,惟怕激發更大民怨,最後決定抽起,改於晚間新聞時段播出。
食屎啦
幾時死
好得打
幫我含撚
你有冇考慮過香港既感受?
香港唔想買你ar
賣身, 重賣咩身呀,

靈魂都賣埋啦, 妓女都比你高
政府的管治同教細路比較
痴痴地
如果林病係我老母

我一定唔放seed開post
典型支那思維
岩呀,所以我地咪唔就你地
邊個想要你身啊柒婆
聽到都想嘔,屌佢老母
賣身俾大陸就真
做賊嘅幾會話自己係賊,林鄭月娥係賣港賊。
賣身給誰?
睇下金鐘前線義士嘅眼神, 再睇下佢嘅眼神, 你就會分辨到乜嘢叫「賣身給香港」
TVB 其實唔可以再存在
連8達通都唔撚識用既人
你同我講愛香港
佢靈魂都賣左,肉身無人吼!
當自己係老母 果然思想已經中共化
含淚就假
幫共狗含撚含到雪雪聲就真
我地反送中叫任性?你賣我地比中國叫乜,係冇撚7咗性啊。我地今日食完催淚彈睇住其他人中彈、嘔、暈而喊,睇到你地咁撚無良而喊。屌你老母因為比人屌而喊,你有乜資格喊?
最任性嘅就係特首 一意孤行要修例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞