劏場業主籲政府收購舖位

23 回覆
1 Like 24 Dislike

近年不少商場分間細舖出售,但由於供應大增,令二手價受壓。部分此類物業的業主看準早前財政預算案宣布,計劃斥約200億元,購買約61萬方呎商用樓面作社區設施,因而結合十個劏場,計劃向政府提議購入該批舖位。

涉十商場三千舖

盛滙商舖基金管理行政總裁李根興表示,去年成立的「劏場聯盟」,已結集全港10個同類商場,當中包括尖沙咀首都廣場及銅鑼灣銅鑼廣場等,合共約3,000個商舖,涉及約24萬方呎樓面,希望政府考慮購入作社福設施用途。當中提供235個舖位的荃灣地皇廣場,已集合近200戶簽名支持有關方案,而北角城市金庫亦獲得近七成的業主贊成。

他認為,此類地舖連數層樓面的劏場,適合作日間幼兒中心、長者鄰舍中心等用途。而且以政府擬議方案計算,平均每方呎收購價將超過3萬元,相比下民生區舖位價格較相宜。

對於此類舖位近年二手價大幅貶值,業主已作好「輸少當贏」的準備,該聯盟會就各物業的個別情況,如先評估位置及交通,建議合乎市場需求的價格。
你都On撚9
全世界係得香港人咁撚on9
以為做生意一定係要賺 蝕就政府市民錯
你夠膽勇武同政府抗爭,咁我咪服你囉!舉兩下牌,簽兩個名就算,流d瓜
$30000尺 fat fat
叫佢地唔好搞事,
舉牌好暴力。
得市價4折
市值
好明顯租同賣都冇客先叫政府啃
何來市價
贏就我既輸就你既
唔好亂抹黑啦,佢係叫人買舖,舖係街舖

佢反而係叫人唔好買劏場,係小業主聯盟搵佢求救,佢叫做幫下人咋
李根興老豆做財仔家嘛
荃灣地皇係咪旺返少少?
支持以市價10%收返 之後 做社區服務
3萬蚊呎,忽撚大咗
邊間財仔?
唔覺
康業信貸
對佢來講做個fund係為興趣多過賺錢
又唔會為興趣既都係搵錢者
不過樓上班傻仔,連人地做乜都唔知就評論人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞