緊急, 業主錯誤引導

24 回覆
8 Like 5 Dislike
簽左臨約先發現層樓同業主陳述嘅唔同
應該點算?

因為村屋黎嘅,所以自己揾唔到floor plan, aa亦都係雙方簽完臨約後先提供測量師個 則,最後個則 建築面積 同之前業主講差接近一成, 中間同aa whatsapp對話都係 講緊500尺,結果而家460 尺

而且之前問銀行估價 都係提供地址同 呎數, 而家我應該點做

我而家真係緊張到手都震, 求巴絲救命
張約有冇寫尺數?
搵律師睇下係咪屬於虛假陳述 係嘅合約會voidable
按唔足咪借財仔囉 震你老母咩震
臨約無寫到尺數
對唔住祥哥
又一個太急嘅準業主..
有whatsapp 對話既
就搵律師幫你搵電腦法證copy 好啲證據
唔好諗住 screen cap 可以, 法庭唔受既
正常應該物業查冊同物業資訊網查的實用面積簽臨時合約要提供。而提供日期要係簽臨時買賣合約前或同一日。你可以話個經紀誤導你。但對你做按揭無補於事。搵多幾間銀行估價做按揭吧啦。最緊要上會
但如果aa簽臨約時有提供 查冊,但無提供圖則, 咁構唔構成臨約無效
不構成臨約無效。臨約只要係雙方協議簽署作實,你情我願。只能話有灰色地帶。你話佢冇圖則俾你,土地查冊裡面其實有圖則可以查出來的 通常係agreement sale with plan咁上下
你要攪個aa 可以搵律師投訴佢。但對件事冇幫助

你真係好鐘意間樓就拿拿臨搵銀行,財務公司做按揭先啦!!!
業主係唔係圍村佬?

我話你知

隻aa9都係佢既人

你買左後

佢仲有大把方法起你身上拎錢

例如路費保安費
唔夠700呎跟本好多銀行唔做
鄉下佬表示多謝 睇都唔睇就買村屋嘅樓主,一係買村屋樓花。
買村屋根本就好危險
大埔粉嶺沙田都可以,元朗/錦田就⋯⋯⋯
村屋真係唔識

你知唔知有無路權?
唔好嚇我,真係錦田
唔係圍村人,
每個月車位費同管理費幾千銀走唔甩架喇
每月每戶$1200路費小不了
有冇入屋看?看過你都唔知大细
只生,今個月管理費、道路費、清潔費、服務費未交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞