OGCIO APII interview

864 回覆
11 Like 12 Dislike

咁你應該去搵vendor公司

我由fg入vendor做左兩年, 日日做真係好咩

又通頂又多西客, 自己一個跟幾個project

考到入政府先係長遠之計

睇你要咩姐,講前途,穩定性,workload 緊係政府完勝,但係都有好多人頂唔順政府果種頹廢同做野方式

講真 前途錢途都好難話完勝
你係出面跳一跳公司都加20%啦
講真 做番大約5年野 都要降薪入去啦
仲要有排沒得升
我知幾個反而入到去然後又出番黎

你話穩定就一定沒錯既 望下hsbc就比較到

佢地咩原因走?

咁又唔知
聽朋友講有d department都好chur下
所以唔好諗住好悠閒
就算我frd自己都日日番屋企繼續做

如果太得閒都唔係一件好事,可能十年都無得升做ap1

忙都唔等如有得升

一諗到40歲後仲要日日dup code, 追新野, 入政府先可以專心照顧家庭

睇你要咩姐,講前途,穩定性,workload 緊係政府完勝,但係都有好多人頂唔順政府果種頹廢同做野方式

講真 前途錢途都好難話完勝
你係出面跳一跳公司都加20%啦
講真 做番大約5年野 都要降薪入去啦
仲要有排沒得升
我知幾個反而入到去然後又出番黎

你話穩定就一定沒錯既 望下hsbc就比較到

佢地咩原因走?

咁又唔知
聽朋友講有d department都好chur下
所以唔好諗住好悠閒
就算我frd自己都日日番屋企繼續做

如果太得閒都唔係一件好事,可能十年都無得升做ap1

忙都唔等如有得升

一諗到40歲後仲要日日dup code, 追新野, 入政府先可以專心照顧家庭

就算入政府都要番屋企繼續做
至少現在有2個fd都係咁
過來人
唔好以為入到去好hea, 做乜真係睇你派去咩位
前途錢途都係睇能力同睇運,見過有II唔洗4年升正I ,亦都有人捱唔住3年就自己quit左。不過講真,出面做IT狗唔係做到管理層幾年搵5皮幾6皮都唔係真係咁易
過來人
前途錢途都係睇能力同睇運,見過有II唔洗4年升正I ,亦都有人捱唔住3年就自己quit左。不過講真,出面做IT狗唔係做到管理層幾年搵5皮幾6皮都唔係真係咁易

出面做 IT 狗仲有中年失業危機
過來人

反而我覺得如果你真係勁 出面係好過政府
過來人

出面做 IT 狗仲有中年失業危機

香港做IT真係慘過狗
真係無邊行U grad可以慘過IT
又要Keep住年年進修學新野
又要趕project到凌晨
經濟差就炒你先
最慘IT多毒男(仲要係香港填鴨場出產), 比人壓價唔識反抗, 真係on99
所有it post最後都會變做慨嘆區
如果今年無vetting同waiting, 下年都無信心過到筆試
仲未有消息
如果今年無vetting同waiting, 下年都無信心過到筆試

爸打係第一年考?

考過幾次,今年符碌過到筆試

爸打係第一年考?

巴打今年幾大

爸打係第一年考?

巴打今年幾大

30出頭

爸打係第一年考?

巴打今年幾大

30出頭

駛唔駛減人工入?
收到風可能聽日開始派,可能咋

今日冇消息。。。
請問如果degree 只係關IT 少少事例如 statistics and computing, 符唔符資格?

爸打係第一年考?

巴打今年幾大

30出頭

駛唔駛減人工入?

加少少入
睇落今日未有人有消息咁款
好緊張
有無ching係 interview俾人chur 住問d勁難嘅野同時唔係幾答到,但都入到

佢問既範疇大廣, support, coding, security, network
一個IT 仔照道理唔會識曬啦
利申: in好多唔識, 但做緊

佢無問我呢啲
始終覺得佢係有心留難啲老鬼

Board A定B?

我係a, 有一男二女in

我都係 個男in果陣冇表情
有無ching係 interview俾人chur 住問d勁難嘅野同時唔係幾答到,但都入到

佢問既範疇大廣, support, coding, security, network

佢無問我呢啲

Board A定B?

我又係board a, 三條友無論我答咩都係冇表情
男既狂drill我,另外兩條女食花生

佢無問我呢啲

Board A定B?

女既無乜問你問題?

佢無問我呢啲

Board A定B?

我又係a, 但係得兩個女問我 個男既9成時間冇出聲

佢無問我呢啲

Board A定B?

佢地係咪輪流休息

佢無問我呢啲

Board A定B?

個陣就3個都有問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞