求銀行back office工一問

330 回覆
6 Like 50 Dislike
有無巴絲可以refer下銀行back office既role? 唔想做死一世sales 做左幾個月teller好頹
某香港本地綠色銀行都慢慢CUT晒D後勤人手....band 8...
而家入銀行back office最少都要有大學以上....
佢地好多Admin work都射晒俾大陸做.....
你邊間銀行既TELLER? 應該有內部refer....
Teller唔好做咩 幾錢
我有學歷無既係人事 唔知點先可以內部refer
利申 大貓
每朝9點開門無停手做到收工 唔好彩既仲要食半粒鐘lunch 又要比上面捽數 升又升得慢 如果唔係想做rm做sales既跟本無人想做
btw你都係做bank?
人工?你邊間
14+1 大貓
Customer records (e.g. Maker role / inventory registering for GCG Bank Confirmation requests, SDN checking and name checking for Individual Bankruptcy / Company Winding-up orders.

Account opening documents, statements, transaction advices & cheque images etc.)
Retrieval from various bank systems for external parties, internal departments and judicial requests from government authorities.

有個agent彈咗呢份工來, 有冇做緊ge師兄知係咩來?
似係Data entry
backoffice D 工冇FO 咁好前途...
機械式 又唔可以準時收工
fo都係機械式係咁早 ot無錢 起碼bo準時d穩定d
你做邊行?
fo升好快既
btw teller唔難做啦
trade fin
條數好難跑 到唔到goal又會比managers鬧 壓力有點大
想做compliance/aml 有無介紹
好無做?有無介紹
唔好做架
行頭好窄
你teller要跑數?幾多
唉 前途一片迷茫
咩學歷咩major
英文如何
btw compliance好少entry role
teller最易入應該係kyc?
做data entry 的多囉
其實唔難入去做
有手有腳都得

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞