amd cpu&gpu 討論post #15 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
點解咁唔睇好Asus?
parallel 供電
差過直出
伏伏伏
上chh睇而家啲近期買trident royal有唔少都係中左JJR,好似廢顆粒黎...
唔信CH8F 伏
技嘉,微星有無出x570 itx?
google have information la diu
google have information la diu
師兄唔洗屌,只係技嘉,微星以前用有陰影。
好多野都會有陰影
咁但係電子野 變得快

個人覺得可以等等望下review 先
MSI X570 Godlike VRM Analysis

https://youtu.be/VRtVqM7Quto
Xetrme會戰勝歸來
分清楚 ROG Crosshair 和 ROG Strix先
vrm用料不同的
好超既意思指係ram定cpu ?
又有修改板
X590 未知比咩U用
3950 不意外
問題係而家X570高階板供電可以用3950X
小弟打算砌部新機,希望起碼用到4至5年,用途 打機(poe) , 多開 browser / android 模擬器, 寫 program.
預算大約五千.
以下邊種組合性價比高啲呢? 有冇巴打可以俾啲意見?
1. 3600/3700x + b450 + rx570
2.3400g + b450
3.3400g + deskmini a300
4 2400g + deskmini a300
option1好D
option1 5K???
用3600+b450+rx570
我見3400g 原裝散熱器升左一級, 如果用落 a300 好似有啲浪費, 再者3400g 同 2400g 升級好似唔大, 係咪唔值得買新一代?,
仲有, 其實超頻會唔會影響 cpu 同 motherboard 嘅壽命? 唔超係咪可以襟用啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞