amd cpu&gpu 討論post #15 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
家陣係講緊gaming performance用返gaming performance chart而唔係用cinebench張chart
冇人質疑過邊粒u勁d
5700 XT有50周年版反而3000 series冇相關消息
50年簽名3800x
硬盤
内存
U盤
回車
閃存
顯存
高端/中端/低端
軟盤

依堆野全部冇問題?
首先我聲明一點 我並不推薦用大陸用詞
加上而家只係你和另一位巴打既私人恩怨 我作為開post既人 因為呢個post 講緊 amd 硬件野來 不是你哋解決私人恩怨既地方

冇人質疑過amd performance
只係一開始平民巴打講錯左3950x同99k打機戰平
我改返做3900x先啱
根本就冇問題 亦都冇人理
係有人出黎話3800x先係同9900k比較
然後貼cinebench圖出黎
咁我咪貼返gaming performance張chart出黎
講返3900x先係同9900k打機戰平囉

唔知點解咁都俾人咬

根本冇表達過意見
只係你講緊打機戰平
就用返打機張chart黎做比較
而所有對比都係amd官方出嘅
就係咁簡單
冇表達過意見
根本就冇野好嘈
只係唔知點解有人要用cinebench黎嘈

由頭到尾我只係早幾頁講csgo performance個時表達過意見
我亦都講早疊埋心水買3900x
睇下要買咩板好過
用大陸用詞點解變左係私人恩怨
即係有人用大陸用詞都唔屌得
一屌就係私怨?
你可以屌佢 但要有理有據
上面句充值呢
咁叫冇理據?
你屌返佢就ok了

RDNA2 會有 RTX 硬件支持
光追 ? 但點解會係RTX ? 同老黃合作 ?
支援啊
因為 console 要用佢
amd vulkan api
老黃套刀法會點舞呢
正確啲來講係支援Hardware DXR ( DirectX Ray tracing ) , 而唔係支援RTX ( RTX 係nVIDIA實現Raytracing 嘅solution name , 理應該唔係API name / raytracing solution 統稱)
硬件既大蛙X光追 ? 可唔可以咁理解
係唔係之前講既Microsoft 果個光追 ?
我諗可以咁樣理解,簡單啲來講RTX係nVIDIA對佢嗰啲產品支援Raytracing solution 嘅包裝/推銷名稱
AMD都可以將RDNA嘅Raytracing process core稱呼佢做「AMD YES」,咁樣就AMD YES = RTX
連埋運用RT core 嘅Denoiser之類
又唔係單純包裝嘅
唔用RT core 都可以做Ray tracing/path tracing
Minecraft 嘅path tracing shader pack
同埋之前crytek個demo
都係冇rtx嘅Ray tracing/path tracing
唔知RDNA既光追 係base on DX12光追 定係AMD 自己另一套演算方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞