鐵路那些事兒

56 回覆
22 Like 1 Dislike
巴打宜家番咩工
將之加入自己感受同劇情寫成故事,其實都幾過癮
中間我覺得有d 偏頗,用左前線角度諗野。我唔是車佬,大部份比唔到意見。不過ok 喇,警世文,雖然都仲係一車車去考
發夢見到有條野仔線training時間係3倍,風險亦都係N倍
露天線
Totally agree.
但老實講我幾懷念份油工輕輕鬆鬆又一日,唔搏跑就唔洗social
多唔多人做到退休?
巴打冇做啦?
咁又走
頂唔順同事、上司同公司文化呀?
如果唔搏升唔怕悶真係可以做一世
正皮
都係,我想盡量用多些比喻寫得生動少少,如果下下講解信號系統同程序我怕悶親大家

係近幾年倒退到西客大過天,但效率delay照入你數,有時前線睇野好簡單,希望輕輕鬆鬆又放工,可惜部門管理層好多時為左參加wit比賽拿獎上台,即係“持續改善報告比賽”,成日要同其他部門鬥叫做做左野,做野得黎要係唔洗錢但又增加到客服水平結果就有上面既不適廣播應運而生,不切實際唔緊要,跑到條數又唔係真係洗錢就得

所以有時好多野係玩到氣咳,捨本逐末
我發夢係做站新豬 都成日對車隊既故事好有興趣
不過鐵路局做做下就會覺得好伏 做到個人冇晒生產力咁
今次既政治氣氛更加低壓,車長唔應該make pa,反而tc有重要資訊時唔覺意按實press to talk分享比乘客仲有用過比d掌聲自己
但願“毛羊”拿3,好彩唔係appraisal埋數近了,車長仔都係太後生未夠火喉不知世途險惡,緊有人想拿4,5
市道差。
有料點會嚟呢間撈,
就算撈都唔做TO。

巴打近排點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞