「大貨已到」Oneplus 集中討論區(19)

1001 回覆
12 Like 124 Dislike
系統個用量好似怪怪地 有冇人cap呢頁黎睇下
我用緊op5都2.8GB
但係個android系統點解0B 仲要2個
今晚刷返stock boot睇下係咪twrp boot既問題先
ig show唔哂成個story ,cut 走左兩邊

有冇人有一樣情況?

oneplus5t定6開始已經係cut兩邊而唔係上下黑邊
岩岩成功由內地Hydrogen轉到國際Oxygen ROM,幾個字內搞掂,好簡單。以下係刷ROM心得,都係睇OP Community學返黎。

0. 首先,千祈唔好升級本身內地Hygrogen ROM到9.5.4 (本身係9.5.2),一升級會影響下面第3點,部機會當左國際版係舊版本,唔比正常轉ROM。
1. 下載國際版ROM,香港官網暫時未有得下載,我去左Community入面呢個post下載。有分AA國際同BA歐洲版,兩者都得,我自己就下載左國際版。
https://forums.oneplus.com/threads/oneplus-7-rom-ota-oxygen-os-repo-of-oxygen-os-builds.1048241/
2. 下載個zip檔然後放响根目錄,唔駛unzip。
3. 去Settings -> System -> System Updates -> 右上角齒輪 -> Local Upgrade 選zip檔安裝。

4. 安裝後重新開機刪舊ROM既檔案,去Settings -> System -> Reset Options -> Erase all data 刪哂所有檔案 (會保留現有國際版ROM)
5. 重新開機,開心使用
我都係咁做
今日岩岩收到update上 9.5.7
有無人可以放6T開VOLTE個 QUD,QPST
我想問下用op7 pro大家ram通常用幾多?
我見我最少長期keep住5gb 好似好多咁
你有8gb 怕hi 咩
我買左12gb版添
不過印象以前部手機冇用咁多ram咁姐
同5t 6一樣
想知Oneplus係咪無預設播歌App?
搵左成好耐都無
XDA果個DL唔到
Google Play Music
有冇fix到快叉問題
終於收到9.5.7 update
直接down 9.5.7既zip檔落黎裝得唔得?
聽講One Plus好聽用家意見,係咪真㗎?
software上肯聽
hardware就一時時
Oneplus 7 pro 3999果隻深圳有冇現貨
華強北順電有
大家會唔會fb load影片會有問題?
佢係咁load但唔會播到

我要係清除fb資料 重新login先會睇得返
但隔一陣又會睇唔到

大家有冇呢個情況?
唔該哂
京東話部機到咗自提點,但一路都冇短訊send嚟叫我去攞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞