(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區56

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
lcs

磅數升就當自己肥仲好意思話自己做gym?
幾多師兄想做gym 做到升磅
Whey
有冇師兄知三哥雞肉清湯米線有幾多kcal,蛋白質個d?
呢排冇野做 push pull split做足7日冇rest day
呢兩日發覺頂唔順overtrain訓唔到
宜家諗住改做
135 pull+hamstring+glute
246 push+quad+calf
7 rest day
或者做返total body三日rest day邊個會好d?

同埋如果同一part隔日操一次既話做到力竭係咪冇咁好?
宜家唔知係冇restday所以overtrain定慣左舉到力竭所以overtrain
聽人講經驗,原來玩marathon乾身得好快個喎,我都覺,未見過長跑運動員係脂肪身形
真心建議你唔好每次都舉到力竭⋯⋯

咁樣嘅話你嘅神經系統都幾大負荷

不如你試吓如果連續幾日都會train嘅話

淨係最後一個動作力竭(小肌肉)

其他動作都留返一兩下空間咁樣啦
如果操3日都比6日好,咁點解操6日?
豬仔 我第二次個squat program
今次測PR未chur到盡試到fail rep 感覺上仲有少少少貨仔剩
+10kg PR
raw high bar終於過左x2 bw

都係跟左你教我咁 去到week6 squat完舊PR就加重
今次week7開始+2.5%
如果無你教我一定無進步得咁快
腳仔繼續上力
我覺得都係大家交流下咁樣啫

但係千祈唔好玩到有fail rep

一有fail rep 你嗰個禮拜嘅訓練質素都可能會有影響

更嚴重嘅可能係你即刻要Deload
多d時間重點操某d位好似係
同埋total body有時冇狀態做到臨尾冇力個form唔靚 變左果part好似水過鴨背咁(可能關我前面做到力竭事
最主要係唔出汗唔舒服,rest day都心思思想入去舉下二三頭跑下步
慣左一開始bro split個心態
當左以前咁一part一個禮拜train一次下下都力竭
呢幾晚都眼光光好後悔淨係train hard唔train smart
我諗我都會黎緊2-3次workout都會降一降訓練量de一deload先喇

話時話你個傷復健成點
準備慢慢上返去

希望可以行返上千磅會先

暫時Bench / Dips pain-free

第一個禮拜推bw 先
繼續努力
依家先拋
有排努力,同上面d 巴打差好遠
明明減到肥都仲咁迷惘?
咁無理由你嗰十幾公斤都係肌肉掛
減肥兩樣都會一齊減 但你食返夠蛋白質可以保留返啲肉
同埋人地睇你有冇瘦到無意思 數字已經說明一切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞