葉劉質疑師奶聯署:驚老公喺內地包二奶被移交?

116 回覆
11 Like 322 Dislike
《逃犯條例》修訂備受爭議,立法會保安事務委員會今日(3日)繼續舉行特別會議討論修訂。曾任保安局局長的新民黨主席葉劉淑儀則關注師奶聯署反修例的動機,是否怕老公在內地包二奶被移交,惹來譁然。

由署名「觀塘全職師奶黃彩鳳」發起的「全港九新界離島師奶反送中聯署」,短短數日已有逾5千名師奶聯署,連同各區學界的聯署行動,反送中簽名行動遍地開花。葉劉淑儀在會上口出狂言,她提問:「唔知主席(保安事務委員會主席陳克勤)有冇留意到,上個星期忽然有好多網上聯署反對移交,咩校友會呀、名校呀,跟住仲走咗個全港師奶大聯盟,唔知係咪驚佢哋個先生(即老公)喺內地包二奶被人移交啦係咪?(搞到)好似香港幾百萬人都好恐懼,好有危險咁」。及後她向李家超查詢20多年來被移交外地逃犯數目,李回應稱自回歸至2018年底,屬雙邊協定移交到外地的逃犯有104人,當中移交到美國的有68位、澳洲有10位、英國有8位、加拿大7位及韓國有4位,涉及罪行包括販毒、詐騙及謀殺等。

立法會議員田北辰發言時指出,早前向當局提出引入陪審團制度,因社會有聲音擔心有些法官是「釘官」,認為引入陪審團有助令社會大眾安心,惟當局以外國未必願意為由拒絕。他批評局方急推修例,「台灣你都冇理人哋肯唔肯啦」。李家超回覆時重覆稱,是次修例只是剔除地域限制和啟動模式,認為田提出的建議是很大的舉動,需要長時間諮詢,亦非是次修例目標,認為將來修例後若有需要可再作改動。

田北辰回應時指出,明白局方現時想「做住先」的心態,惟他警告修例後將來必定會對社會及法律界造成巨大影響,「我係用心良苦話你聽,將來第一個移交港人案去內地,肯定會引起劇烈討論,我真係唔相信社會會一面倒話快啲送佢走……其實法庭受壓,我真係好理解同埋好同情佢哋,而家佔中都有人話判得唔夠,咁樣落去對香港成個法治唔係一件好事,我立此存照講呢句說話。」

而公民黨議員郭榮鏗發言時指出,1985年第7屆聯合國在米蘭通過《關於司法機關獨立的基本原則》,4分鐘內7度質問李家超內地是否有司法獨立,李家超未有正面回應,來回數次後更開始讀稿,「根據內地刑事法第5條,人民法院依照法律規定獨立行使審判權,人民檢察院依照法律規定獨立行使檢察權,不受行政機關、社會團體和個人的干涉。」郭質疑李不敢直接回應,李家超則語帶不耐煩稱,「佢有自己嘅睇法,我尊重佢嘅睇法,而我嘅睇法就係(內地)條文嘅睇法」。他又稱作為香港官員,只可以解讀香港法律。
只可以解讀香港法律
咁移交條柒咩
葉劉我祝你老公包二奶三奶四奶~~
冇咁嘅機會
有睇唔起師拉之嫌
佢老公喺陰間三妻四妾
痴撚線條八婆知唔知自己講咩
身為官員喺公眾場合講d咁嘅垃圾去反駛他人質疑真係無恥又白痴
係人都驚啦,唔係個個都死左老公㗎嘛
今時今日做政治人物唔洗政治智慧,是但中意UP 咩就UP咩。
我祝你條死八婆長命百歲百病纏身
死撚左永不超生 咁撚樣嘅野都講得出口
自己死老公都咁嘴賤
配偶 葉文浩(1981年結婚;1997年逝世)
兒女 葉榮欣
原來守寡守咗咁多年,怪唔得話幫啲年輕人起機
葉劉淑儀在1981年12月10日嫁給正興建築創辦人葉正平之子葉文浩。當時有關婚事遭到葉文浩的數個妹妹大力反對,葉正平更向法庭申請禁制令禁止二人以父名發帖,於是二人改以個人名義發帖,在婚禮當日葉家眾人均缺席。葉文浩任職工程師,在家中排行第三,有兩名姐姐,另外妹妹葉文慶曾任立法局委任議員[71]。葉劉淑儀婚後與丈夫曾居於飛鵝山,並育有一女,名葉榮欣(1989年-)[72][73]。1989年,葉正平逝世,由於所遺下的3,000多萬家產只分予其三名女兒,葉文浩於是入稟興訟,引發爭產風波[74][75]。在訴訟期間,葉劉淑儀一直全力支持丈夫,惟葉文浩卻在1996年8月診斷患上肝癌併發症,最後在1997年11月底病逝,葉劉淑儀自此獨力支撐家庭
唔好燒妹仔
怕會喺地府包二奶
保皇黨就係得啲咁嘅質素
助攻王again
唔抵得師奶有個完整家庭?
呢條賤婦剋夫命
你老公連包二奶既機會都無呀
呢條八婆由當年廿三條講市民睇唔明法律文件就知佢睇唔起其他人啦
佢剋死咗老公好耐啦!

成浸怨婦酸味
好講唔講講人老公 係咪唔記得自己連完整家庭都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞