Whey 乳清蛋白交流區[3]

1001 回覆
20 Like 8 Dislike
想問下如果淨飲奶粉唔操會唔會變肥仔
巴打 但真係好難食夠 如果飲蛋白洗唔洗三餐 我一日而家都係得90g左右
有無巴打睇開kosmofit d片 條友真係超級nice
我見你條問題已經出現過起好多po
多到有啲煩
但其實唔洗搞咁多野...係有熱量赤字就會減脂,反之就增磅。
蛋白質食夠kg X 2.2就實夠
就係咁簡單
因為我磅數太重 食到200蛋白真係好痛苦
因為我而家以經食左一年好低碳水既野 以經變到唔易肚餓 以前一餐起碼食兩碗飯
而家基本一餐 一份沙津就以經好飽
有陣時食一杯麥記粟米杯 大約76卡
以經可以飽三小時 根本食唔落咁多肉
我夜晚食一件雞胸 一隻蛋都以經飽哂 再食肉補充蛋白 我驚會嘔
90kg
巴打係減肥?
係 我本身125kg 用左一年減左35kg 但目標係70kg 仲差20kg
百佳買包40蚊新鮮雞胸已經有成90g protein (大概半磅=300g)
兩餐食完加埋其他肉同菜都100幾g
飲埋粉應該過150

巴打唔介意講下而家自己個餐單?
早上 火腿通 一碗 一隻蛋 凍檸走甜
中午 m記 板雞 粟米 凍檸走甜/沙津
6pm mp chocolate protien bar 一條21g
夜晚 一塊雞胸 加一隻蛋
基本上日日差唔多
你無飲粉?
我個人推介新入手可以買on隻7磅double rich chocolate, 易入口得黎最主要個袋好好用,買完桶裝直接倒落袋
佢地話得返10磅 但我又未試過飲 驚d味好差 所以想買 一兩磅先
早餐:
蛋當你6g 蛋白一隻 5g脂肪
火腿通大部份係碳水,一片火腿姑且當8g蛋白,剩低當有30g carbs同 10 g脂肪

中午:
板雞 23g 蛋白 / 30g 碳水 / 6g 脂肪(走醬)
栗米12g 碳水

6pm:
蛋白棒:30g 蛋白 24g 碳水 6g 脂肪

夜晚
雞胸,當食150g: 55蛋白/7脂肪
蛋6蛋白5脂肪

全日加埋120-130蛋白 =500kcal
40脂肪 =360kcal
碳水100= 400kcal
粗略計每日1300-1500kcal不等

師兄你TDEE應該有2500,減脂要食2000左右
你每日嚴重食唔夠喎
減肥試下m記走醬
巴打你真係好好 好詳盡 thankd
係呀 所以呢兩個月 落得好快 平均 7磅
但 其實成日有平台期 我補蛋白都係for 肌肉增加 提升新陳代謝 我好怕食到2000就落得慢
我今日同kosmofit個鬼仔youtuber 問過 佢都同我講 我熱量唔夠 要提升返40% crab 40%protien 20% fat 先叫正常
想問下有冇巴打食過好食又唔係朱古力味既protein bar
超級市場d protein bar 全部都好高糖
果啲嚴格黎講係energy bar
咁想出面買係唔係得bc shop 呢個選擇
究竟有幾多人唔識計個蛋白質需要量 ? 甚至唔知蛋白質嘅作用 ....

當肥西都食 200g , 難怪粉商賺到笑
咁巴打建議食幾多g呢?
唔好勞氣啦個個po都有呢啲人 開新po又有 大家醒水唔好理班伸手黨算啦 屌得多心火盛啊
低糖嘅bar好多sugar substitute (insoluble fibre), 未必人人受到
買左隻satiun whey chocolate 有無巴打試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞