Self taught programmer 有無公司請?

37 回覆
3 Like 22 Dislike
識基本野 html css is, backend 識nodejs crud etc

有沒公司會請self taught it人
有冇repo demo下
8k
要學到咩程度先夠料?
識基本野 html css is, backend 識nodejs crud etc

有沒公司會請self taught it人

一定要有degree
唔會無人請
第一轉 offer 好可能得8k~10k
之後睇你造化
有冇repo demo下
揾細公司startup啦,係冇咁穩定
但係大公司通常多人報由HR篩選,一定用最安全嘅方法,睇學歷+經驗
細公司寫好啲求職信話唔定有得in先

都係做啲demo先
有野/project俾人睇到
一定有
做下細公司起家 拎到經驗
之後會愈黎愈易搵
我都想工餘搵啲project仔寫吓, 但無idea...
以前就得,現在冇詳細工作記錄,唔會請
公司請人 有意留tg
外掛算唔算?
我in 過唔少人,無大學學歷唔請,因為驚英文溝通有問題

唔係CS related major 唔係話佢唔識,但好多學校教果d 基本功可能會唔識。

自學都會有人請,但會sit底左好多。vue.js 個作者都唔係讀CS, 佢就係成功例子。
睇做咩類型姐
普通寫下web/app 洗鬼讀cs
讀乞食科真係慘情
佢係google做左4年幾,angular core contributor..但香港又有幾多個 Evan You..
香港IT都係濕鳩仔多啦

特別個D只係識一味投訴人地個open source 既documentation 做得差
外國都係咁,特別係班印度佬,呢種情況我一般直接close issue 唔理, source code都比埋佢地,有時真係唔明點解佢地唔dive into internal code直接睇implementation仲好,係都要等人改documentations
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞