[狗會]電話投注員工吹水區 (9) 咁又一季, 祝大家早日脫離狗會魔掌

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
冇可能
$2.5狗會俾唔落手實俾人屌到瀨屎
$4狗會亦唔會咁闊佬

最終選擇$3/$3.5

死廢老咩事?
想問吓今個月5日馬,有4日早走,1日用醫生紙請假
咁算唔算100%早走?
應該係2日短促 2日早走,1日用醫生紙請假
買唔切屌我全家
自己唔晨早打黎又怪人

巴打好慘
尾場準備放工先遇著柒頭皮
想問信係咪每季洗一次
係我唔怕收
呢份工有無得揀多啲鐘做 我想揀7-2 但得4日4個鐘
唔係serious warning就季季清
放心
Serious warning會點
有無人都係星期日原本返11點9,因為有遊行改咗返10點半?
我原本翻11點9
佢改咗我翻11點
佢開頭以為我原本係返11點3所以問我改唔改早到10點半,後尾佢知道我原本返11點9所以佢都有問我想改10點半定11點。
到底果日咩事
夜晚直頭唔開
所有夜更要去天水圍

煞科日先黎搞d咁既野
沙田有反送中遊行
都唔會行去果到
狗會驚遊行會癱瘓囇沙田市中心啲交通
搞到有一部份人翻唔到工
廢青學生想申請份part time嚟做下
點解post頭講到咁多野要注意既 唔好聽下電話就得架啦咩
會帶落下一季
下一季再收第二次信就好似會炒
想打電話辭職但永遠都撞正冇人
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/realtime/article/20190712/59812587

【職業秘聞】馬會接線生為搏$400勤工獎 全日死忍得10分鐘去廁所

大雄(化名)和一心(化名)是大學生,課餘時間兼職馬會電話投注事務助理。這份工毋須日曬雨淋,毋須體力勞動,毋須特別技能,每天安坐電腦前,一小時輕鬆賺超過六十多元,每月工作八天便可袋三千元以上。但筍工的代價是—每日要帶老母返工。
日接二、三百個電話,總有脾氣不好或無理取鬧的「西客」。馬迷也是deadline fighter,跑馬開閘前最後一刻才致電,心急如焚,夾雜不少粗口聽到人頭都暈。兩人憶述初入行時未熟手,落注手腳慢,馬兒開跑了,注落不了,被馬迷以百字真言問候祖宗十八代。但接線生被罵也要保持禮貌,不能還口,也沒有掛線的權利,一切要請組長代勞(或挨罵)。一心直言人工高,就是包受氣。難怪有網民說︰有尊嚴就不要做「狗會」。

掛線前,接線生要向客人重複投注內容,由客人確認投注作實,有錯便糾正。事實上很多客人只是「hea覆」,沒有聽清楚投注內容,往往造成不必要的爭拗。曾有客人致電馬會投訴,指摘一心落錯注導致輸錢,但明明對方親口確認投注正確,責任亦要員工承受。被指控的員工亦不能從聆聽投注的對話錄音平反,只能硬食警告信,只因「顧客永遠是對的」︰「馬會像偏幫客人多過員工,對員工不公平。」

有傳馬會接線生可以做廁所「所長」,趁peak(來電高峰期)前去廁所「蛇王」玩手機;亦有傳有個別投注中心員工被限制去廁所。大雄指其中心較自由,但他不會蛇王,只因工作滿一定時數,扣除飯鐘、休息時間後的ready rate(出勤率)達八成至八成半,便可獲得每月最高$400獎金。大雄計過ready rate 七除八扣後,一天只餘10分鐘如廁︰「可能去1、2分鐘就出來。」「如果今日去久了,明天便去快一點。」在金錢和如廁權之間,一心就選擇後者︰「如果要這樣折墮,連廁所都不能去,我寧願不要那數百元。」

當馬會接線生,兩人見過客人戶口達七位數字,足夠付首期;也見過有人輸剩五毫子,注也落不了。大雄本身是球迷,加入馬會後見識到十賭九輸,覺得賭,也應量力而為︰「買得就要預料會輸;當娛樂,不要當賭錢去玩。」一心說,經常有客人將整副身家押上,結果一鋪清袋,非常不值︰「那刻的感覺是,你那麼多錢不如給我花。」小賭怡情,大賭亂性,「其實大家輸錢一定多過贏錢,不要沉迷賭博。」

記者︰鍾梓儀
攝影︰伍慶泉
編輯︰鄒仲安
-----------------------------

吃盡地道食材、尋找隱世海島絕景,《籽想去沖繩》暑假強勢推出!
《籽想去沖繩》足本全閱
-----------------------------

【每周送10萬】
升級壹會員獨家尊享,立即參加10萬火急大抽獎 !
*推廣生意的競賽牌照號碼:52302-9

大雄和一心本身不諳賭馬,完成五天培訓並通過筆試後便要獨自「落飛」,三重彩、四連環、六環彩、連贏、孖T、位置Q……入行初期記不熟、手腳慢,屢遭客人「問候」。
大雄和一心本身不諳賭馬,完成五天培訓並通過筆試後便要獨自「落飛」,三重彩、四連環、六環彩、連贏、孖T、位置Q……入行初期記不熟、手腳慢,屢遭客人「問候」。

員工入職時須取消馬會戶口。馬會為員工開立的戶口不能賭波,只能買六合彩和在特定的彩池買馬。

員工須配戴馬會提供的耳機接聽電話,大雄說,若通話時客人環境嘈雜,惟有按實耳機,長期工作會導致耳朵不適。
員工須配戴馬會提供的耳機接聽電話,大雄說,若通話時客人環境嘈雜,惟有按實耳機,長期工作會導致耳朵不適。

不少馬迷為追看馬匹賽前狀態,拖延至入閘前一分鐘才落注,落注之急有如急口令。

沒有來電時,員工不能用手機或閱讀,只能用沒有網路連接的電腦,查閱馬會內部通告,如「甜心聖誕在TB」、「大吉大利過新年」。(圖片由受訪者提供)
沒有來電時,員工不能用手機或閱讀,只能用沒有網路連接的電腦,查閱馬會內部通告,如「甜心聖誕在TB」、「大吉大利過新年」。(圖片由受訪者提供)
掛線前,接線生要向客人重複投注內容,由客人確認投注作實,有錯便糾正。事實上很多客人只是「hea覆」,沒有聽清楚投注內容,往往造成不必要的爭拗。曾有客人致電馬會投訴,指摘一心落錯注導致輸錢,但明明對方親口確認投注正確,責任亦要員工承受。被指控的員工亦不能從聆聽投注的對話錄音平反,只能硬食警告信,只因「顧客永遠是對的」︰「馬會像偏幫客人多過員工,對員工不公平。」

呢part其實真係好撚on9
果陣比人叫左去集體照肺
個組長講左句:就算覆完飛個客人話啱,但條飛都未必係啱既,所以個責任都係你地到
我屌佢老味個組長咁on9既都講得出口
同班濕鳩官員講埋d濕鳩野無分別
終於煞科 大家加油頂埋佢
祝下季大家都脱離狗會
跟住即刻開戶口殺馬會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞