[思考FootBall ] 青之蘆葦漫畫討論區

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
會唔會開始屈機反勝
你咁講, 我諗諗下又係, 葦人唔知幾時先有波踢
忍唔到就睇住生肉先啦已經去到4百幾集
呢家1日都1話, 捱住呀
如果講人物描寫,
blue lock 一定好過 be blue
見樣記得技能,一招一招咁出,有時似打交多
反而想故事點寫落去

Be blue 主角太勁,
自己隊一個fd, 一個cf
其他人樣模糊
唔個畫風問題定咩
節奏一時時,依家大戰都feel唔到緊張

葦人依套,唔踢波都覺得有d野睇,場外野都有睇頭

不過最想睇都係giant kill
Blue lock太超能力系
閃電十一人咁
感覺只係用足球包裝 唔覺得係足球漫畫
另外3套我會排
蘆葦>Giant killing >be blue
Be blue D戰術描寫得太單調同落後 好唔真實
Giantkilling寫球隊整體戰術都好
蘆葦就對方球員個人戰術執行都寫得ok
同埋啲戰術update啲 貼近番現代足球
blue lock係將戰鬥元素融左入去每一格都畫到好似戰鬥漫畫咁,
不過佢隻畫風係真係型幾吸引,但你唔可以當係足球漫畫去睇
暫時三套入面覺得青之蘆葦最好睇,小花
Giant kill 正在用唔同身份/角度睇場波,
教練,球員,新舊球迷,球會職員,球探 ...

另外,好鍾意個畫風
Giant kill睇到最新一話
真係堅神.....
我推介一部
LOST MAN
同作者套球場幻想曲都唔差
記得有出OVA
主角踢皇馬
反而想知點睇到球場幻想曲既後續?
得動畫?

可能睇開坂本由廢到勁
接受唔到lost man 勁到完場
球場幻想曲後續就係皇巴大戰 再加個世界盃 個時間大概就係哥迪奧拿教緊巴塞 皇馬有c朗奧燒
以前睇過個漫畫 不過得生肉 後尾搵唔返個網
blue lock其實似黑子的籃球嗰type 用靚仔同超能力賣腐 但我覺得最大問題係每個角色嘅能力好單一 個個得一個長處然後用死一招 例如長毛係跑狗 除左快好似無其他球技咁
估唔到be blue評價咁低,我反而覺得最正足球漫畫,節奏宜家野快都唔係一定好
可能少年熱血味重,對於我呢d年紀大比較易入口d
giant kill
當初達海話復出果片真係睇到喊左
話beblues唔好睇嘅應該冇踢過波

佢係我睇過咁多套足球漫, 人物動作再現得最好嘅一套, 抽寫一個球員嘅tactical同skill move最深入, 傳球, 站位同走位真係好似係個球場咁。係真係差在路人太多同埋太過平凡, 但踢開波嘅應該都會覺得得佢畫踢波畫得咁好

相反, 蘆葦d企位, 傳波分鏡, 同埋踢波動作真係麻麻, blue lock就仲衰d肢體動作奇撚怪咁, 得啖笑
最近翻睇緊足球漫,講熱血仲未有一套及得上我們的足球場,真係睇到停唔撚到。
哨聲響起
佢既one touch,小技巧係最寫實
Blue lock最近踢到好似火鳳咁,計中計中計,不過夠中二睇落都唔差,只要養肥啲先睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞