原來有讀書同無讀書既女仔真係好大分別..

331 回覆
1562 Like 47 Dislike
首先你自己都要有教養
啱,d得個殼嘅屌完算
男既窮養夠會小氣同貪小便宜啦
D人話女要貴養係因為女仔冇錢就容易比人引誘佢學壞,屋企唔比零用錢個女,個女可能會出去搵快錢,
想男仔唔學壞好簡單,冇錢就冇機會去玩,男仔冇能力就咁訓係到就有錢收
輪唔輪到你揀又另一回事啦
但係好多男人都好膚淺,有個靚女fd中學畢業之後無讀書,做緊sale,都有大把唔同類型男人追,要學歷高有學歷高,出親街都有唔同嘅兵車出車入,送名牌請食飯乜都有

佢覺得自己好有學識,識好多嘢,但係佢嘅學識只係包括邊個明星著過邊款名牌,有咩新劇出,邊個明星同邊個明星拍拖

我同佢傾計feel到好無內涵,好多話題都傾唔到,佢淨係啱傾化妝品同埋邊到蒲
咁你都要係先得,你要求人,人地都會要求你
家底好有教養認同
但有學識就唔認同
通常讀得書多嘅女仔
都係性格都係好撚保守 好撚閪
所以話女仔無才便是德
有樓收租仲洗炒股
"通常讀得書多嘅女仔
都係性格都係好撚保守"
呢句野都好撚錯下
起碼高要求 自視過高
呢啲就一定㗎啦
通常都係好撚麻撚煩
我有兩層樓收租咪同樣做份hea工(20k) ,
一個月收租加埋hea 工收入都5萬鬆d
不過我冇炒股
保守同高要求係兩樣野黎喎
有學識未必想湊仔
要返工
係架
講多少少又話你show off 離地...etc
同埋你知女人友誼幾脆弱架啦
唔一定用讀唔讀書去分
重點係個眼界同你係咪同一個層次
不過讀書係提升眼界相對最容易嘅方法姐
呢個真
讀得成書同讀唔成書真係差好遠
識親既人
讀唔成書真係大部分都係唔識思考,只會識玩樂,鐘意睇tvb,返大陸嗰批,大癲大肺,唔識睇場合做人,著衫剩係識暴露
相反讀得成書就會大部分識樂器,鐘意睇書去旅行,斯文,會識睇人面色,著衫傾向文青/歐美
是否第一日上棉登?
咁你自己又點啊
你睇人都幾膚淺下不過認同讀多d書個人都會比較有修養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞