6年月儲逾萬元上車 90後:自住樓點會唔怕跌!

118 回覆
12 Like 90 Dislike
【我的置業故事】6年月儲逾萬元上車 90後:自住樓點會唔怕跌!

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190526&s=7015342&a=59640647

「買樓自住唔怕跌」這句買家的話講足多年,從事紀律部隊的90後王生就話「買樓自住點會唔怕跌,層樓都係你嘅資產」。投身社會6年,月月儲逾萬元,未到30歲已儲逾百萬元,自言「買樓主要靠儲蓄」、「買到就買咗先」,去年初買入590萬元遠東(035)及市建局合作發展的深水埗傲凱一房戶。雖然去年底中美貿易戰局勢近日轉趨緊張,但他認為買樓睇長線,「唔急住賣樓,點解驚!」
相關新聞:【我的置業故事】二千萬樓畀一半首期 80後陳太:投資賺番嚟,冇得教!

王生投身社會後學人炒股,早年奉行炒波幅策略,市好時連續幾月,每月賺幾千元,但事實上「而家手頭上揸嘅股票都蝕,無賣到出去。騰訊(700)?有,賣咗啦,哈!哈!400幾蚊買入,跟住未夠400蚊賣咗出去,覺得唔好揸住,換返啲穩陣嘅股票。」
股票市場交不少學費,「而家買股票都可能長揸,唔好似之前咁博升跌。咁多年,買股輸得算唔算多呢,手頭上有啲未賣囉。最差時,賬面上輸到6位數,但無賣出去,好多隻夾埋,有啲好多年前買落,有隻中交建(1800)囉!股票要有啱嘅方法,股票又唔係唔好嘅投資工具,但你要用得啱囉。之前可能唔啱,但會累積經驗,所以而家偏向穩陣長線投資。」
相關新聞:【我的置業故事】沽深圳樓賺兩球返港買樓 港人:大灣區非遍地黃金

工作6年,每月儲蓄逾1萬元,未夠30歲積蓄已逾100萬元,「見手頭上夠資金,屋企人又可以幫少少,覺得可以買到就買咗先,買樓主要靠儲蓄。」他補充,不是買樓比買股票穩陣,兩者穩不穩陣,「視乎買啲乜,唔能夠一概而論,無話邊樣穩陣啲。」
他認為:「你買樓唔會齋諗話自住,除咗自住,第時放租、出售,究竟容唔容易畀你咁做,都要諗埋。買樓無可能唔諗個投資價值㗎嘛!自住都怕跌,自住點會唔怕跌,自住樓都係你嘅資產嚟㗎嘛!」
睇青衣二手樓,經紀介紹深水埗新盤傲凱,「揀呢度主要睇間隔、地區,無特別理咩發展商,但據自己了解,中資發展商就盡量避免,睇親質素差少少,最近咪啟德龍譽。交樓質素來講,就算邊個發展商都唔會抱太大期望,只要唔好太差就得。就算最知名發展商,單位都未必好。」
去年初以590萬元買入傲凱一個一房單位,實用287方呎,最近收樓,中美貿易戰局勢又轉緊張,「買樓自住都怕跌」的他就抱平常心態度,「因為唔係當一個短線投資,就唔會驚呢啲升升跌跌。樓市升跌好正常,樓市唔會永遠升。睇長遠,升跌無乜特別意思,我又唔急住賣樓,點解驚?」他又相信,層樓的地區是自己揀過,覺得有價值,唔會太衰。
資深驗樓師賴達明「明哥」負責驗收他單位,交樓質素算不俗,只是幾處瑕疵,例如浴室企缸玻璃浴屏門鉸刮花、露台門邊有隙及防水膠邊破損。至於客廳與睡房之間的磚牆容易受冷縮熱脹影響,出現一條較長收水裂紋,可要求發展商派員執油,驗樓評分有94分。
記者:陳家雄

時下90% 90後都做唔到
590萬一房
紀律部隊
每月儲蓄逾1萬元都好有毅力
唔知呢位紀律部隊支唔支持逃犯條例呢可?
唔多,一兩球啫
太細
生個仔都唔掂
實用287方呎

咁就6球
唯有希望佢俾左好多首期,之後趺極都唔會趺到負資產
因為90%嘅90後都未工作6年
有幾多可以每月儲蓄逾1萬元
無兩雞野一個月都好難儲蓄逾一萬啦下話。90後先grad左幾耐? 咁易有兩雞野?
每月儲10000,點比首期
投身警隊囉
90年出世下年都3張野
叻都20k起薪 但儲唔儲就另一回事
600萬買1房單位
唔洗死呀話 唔係又比老seafood話唔捱得
自住供得起點解要怕跌?樓價唔跌繼續癲升第時你換到啲乜樓?定諗住成世住280尺望住銀行估價打飛機?
見手頭上夠資金,屋企人又可以幫少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞