宜家D男男女女覺得返工就係搵錢其實好危險

123 回覆
94 Like 843 Dislike
香港不適用
你要有幾仁義道德去返份office工、返sales
樓主一定係有個富爸爸
樓主啲邏輯都弱智
其實大部分打工仔
都好難去到要呃人先揾到錢
打份19 office工可以呃邊個
樓主所講啲工種
例如中介狗 基金狗 地產狗 傳銷狗
連登仔不嬲一直屌緊
香港人道德觀一定唔係最高㗎喇
不過又未去到全民靠偷呃拐騙去揾食
呢個世界唔係非黑即白嘅
第一,邏輯有誤,開首批評「返工單純只係因為錢」,後面論點例子卻是返工要遵守道德
返工因為錢同返工遵守道德,兩者毫無衝突,前者係返工既原因,後者係返工既規範
我唔係為左想體現我會遵守道德而返工,而係為左賺錢搵食而返工

第二,「高唔高尚 理唔理想 太主觀 唔需要討論同解釋 只需要同自己交代
所以,你而家係到做緊咩無啦啦加句咁既野出來,然後自己即刻違反左

第三,例子有誤。以違法之事來論述道德問題。評論事情可以從法理情三方面入手,但你用明顯違法既事情來論述理、情,明顯說服力大力折扣,甚至乎令人覺得牛頭唔塔馬嘴。

第四,「如果呢刻你仲可以呃自己 出賣自己道德 同自己講返工唔係為錢唔通做義工 去呃呀婆。」
我真係唔知你UP乜,「同自己講返工唔係為錢唔通做義工 去呃呀婆」中間空格唔該俾個連接詞或者標點符號來,令呢個通暢合乎邏輯好嗎?我唔明
無啦啦講到讀者個個都出賣緊自己道德咁,大佬,我返寫字樓計數咋、佢可能返緊M記幫人落單咋,咩事變左出賣自己道德?定係你已經定性左因為要搵錢而返工係違反道德,如果係咁,麻煩去返第一點

最後,「我只好係度屌鳩醒你地」你邊位?憑咩擺個高高在上既姿態屌人,你又返緊咩工?

結論,離撚曬地、文字表達能力差、懶係看破紅塵、覺得自己高人一等
小朋友,慢慢係個社會度浸下先,擴闊下自己眼界先啦
你講到返工為錢係錯,即係全世界既打工仔都係錯
點解你假設左返工=為錢出賣道德?
諗清楚想講咩先出post la
道德要有底線
個社會咁現實我哋做人都要現實啲
咁嘅邏輯擺係學術台
我都唔知你做乜,邊個返工唔係為錢,有夠洗成世既錢,邊個想返工。
至於你講乜道唔道徳,攞啲小眾唔道德既人黎支撐返工唔可以為錢個point
大撚把工唔係靠呃人架啦,但都係為賺錢架。
你講咁多廢話,古語一句:君子愛財,取之有道。已經概括哂你咁你鳩噏
返工應該唔收錢
仲要俾錢返工
不嬲返工只係學嘢,點會為咗揾錢
人地叫你唔好淨睇揾錢唔睇道德,你就spin做唔講錢講道德
出街食飯都要比錢啦
咁錢從何來!?
諗清楚先衝出黎柒啦 你拎個鳩嘅assumption黎想老屈我地 訓撚醒未 你直接屌鳩為左錢唔理道德個班人咪算 係都要assume大家都係咁 低鳩能
樓主仲未戒奶
細路仔中二病發作
姐係返工為錢就係無道德
樓主黎我舖頭打工啊,我唔岀糧俾你,你可以做道德之王
如果呃阿婆可以令我發達,我會毫不猶豫咁去呃
商業本身就係一個違反所謂「道德」嘅行為
你賺嘅錢係人地蝕嘅錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞