宜家D男男女女覺得返工就係搵錢其實好危險

123 回覆
94 Like 843 Dislike
如果呢一刻你覺得返工單純只係因為錢而返工

我會理解你背後有環境因素而令你將金錢睇得極重要

但係我仍然要話你知返工除左錢 仲有其他意義

高唔高尚 理唔理想 太主觀 唔需要討論同解釋 只需要同自己交代

係度我focus係道德層面上

如果返工只係為錢 咁你會唔會因為錢而去呃呀婆買倫敦金? 呀婆輸晒 你氹下個 呀婆贏左 你凍佢倉 話資產審核

如果只係為左錢 你會唔會背叛香港人 去走水貨奶粉 疫苗 比大陸人

如果只係為左錢 你會唔會明知大陸豬肉有豬瘟 照入貨比人食呀

Sorry 工作除左睇錢之外 仲係一定要有道德

如果呢刻你仲可以呃自己 出賣自己道德 同自己講返工唔係為錢唔通做義工 去呃呀婆

我只好係度屌鳩醒你地
係唔係為左錢 你明知自己唔適合做護士 承受唔到護士工作 記唔到咁多NCD, patho 都要當護士係人工高既水泡 而勉強去做 直到有一刻發現醫療事故?
你想表達啲乜撚野
離離合合 散散聚聚
返工唔講錢講道德
做義工咪得囉講道德
有聲 見到男男女女
偽人 收皮啦
樓主assume 香港人話「因為錢而返工」 = 終極第一rule = 無視其他嘢包括道德, 因而作出批判 但人哋根本唔係呢個意思
真係唔好怪香港點解有咁多賣港狗官
你地為錢乜都做得出
唔撚配有更好將來
中國歡迎你地
想 我都好想好似中左頭獎
我唔係assume 而係我眼見有好撚多人係咁 為左錢可以無視道德
唔撚審判呢班撚樣 唔通由佢地一直出賣香港?
屌 你留返去同啲高官講啦
搵最多錢 做最多傷天害理嘅事就係佢地
你同我講有春用咩
返工係為左錢
=/=
為錢可以無道德

睇唔明你個邏輯係點
如果唔係呢D人 貪小便宜 盲目投票比班賣港狗官 佢地有狗官做?
我邏輯係
返工唔係單純為錢 為錢唔可以無視道德
你地係街有冇見過D健身Sales美容Sales捉人上去精神疲勞 再逼人迫卡先放人走?

呢班你日日係旺角見到既人 唔係為左錢 失去道德係咩?

唔好以為呢類人係香港佔少數
你日日出街都見唔少
香港九成人會認同「因為錢而返工」
但香港又有幾多人為咗錢去做倫敦金? 極少數
咁兩者有乜關係
你咪去審判班倫敦金囉
但大部份人返工係為咗錢
你究竟明唔明呢句嘢意思? 想講香港地冇得講理想呀 巿面啲工冇叫你作奸犯科, 但為理想去返工就生活唔到呀 明未
噉諗啦
我返工係因為錢
但我收哩份錢係因為我為緊個社會作出相應嘅貢獻 同令個世界變得更好
問下林鄭
樓主仲好細個
仲有夢想
想創一番事業
正解 諗野一舊舊
最高級個班我地冇份投
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞