美國金融大鱷Kyle Bass﹕金管局唔夠子彈捍衛港元 已沽空

56 回覆
79 Like 2 Dislike
一早話撚左冇咁多儲備架啦
正常人就算唔識,只要上維基睇下,都知聯滙制度及外滙基金運作
而家岀聲個位係Kyle Bass,金管局真心覺得對方唔了解聯滙制度及外滙基金運作?

既然Kyle Bass冇可能唔了解,金局管亦明知對方咩來頭,Kyle Bass高調假膠真唱淡,金管局又膠答,背後咪玄機呢?
你老味之前係咪話用黎投資一路一帶。。。。
邊個沽就拉鳩你然後再夾爆你
移交大陸
口術
貨幣定樓爆
咪吹水。
貨幣爆D樓更加唔會爆,起碼成幢係度,換個貨幣做結算已經可以正常買賣
惡意沽空
癈淡黎
求其一個財經台巴打已經屌打佢啦
有人剛剛送左25M比政府
根據金管局數據,截至4月底,本港外匯儲備資產為4,364億元,相當於香港流通貨幣約7倍

唔明點樣唔夠
講出只有總結餘嗰570億可供使用,證明Kyle Bass根本唔熟悉香港聯匯制度

總結餘只係眾銀行於金管局開設嘅結算戶口結餘,為銀行同業間進行交收。呢個數目唔需要多,2008年金融海嘯前十幾二十年間,通常都只有幾億至十幾億港元
唔通又話金管局只有幾億彈藥可用?

2008年8月,總結餘46億港元、外匯基金票據及債券1474億港元。
金融海嘯後量化寬鬆,大量外匯流入,導致港元匯價升至7.75。銀行啟動兌換保證,金管局就買入出美元,賣出港元,喺銀行於金管局嘅戶口記帳增加港元結餘,幾年間總計約一萬億港元,而當中買入嘅美元成為外匯儲備。

如果總結餘金額太多,利息就有排都唔會升
所以金管局就增發約九千億港元外匯基金票據,將部分總結餘暫時吸收,但特登剩一千幾億港元總結餘,預留畀佢喺美元利率上升,港元流走時作緩衝,令利率上升速度唔會太急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞