[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

976 回覆
175 Like 11 Dislike
但係我用itx箱,煙條啲u又好似熱過amd,怕部機爆炸
但amd 嚟緊3系ryzen又好似好抵玩
但我依加壞顯卡又做唔到嘢
得部爛鬼laptop又打唔到機 唔知點算先好
換張GT1030 頂住先
買部ps4頂住先
咁PS4都有嘅 但啲fd淨係打電腦
買張卡好似又會曬咗佢咁
麻煩到死
想問下Budget around 600到 有咩ATX機箱推薦下? 對外觀冇要求 唔係好熟機箱 唔知揀邊個好
p8
散熱膏邊度有得買?
多數連u
邊到都有喇 你邊到買電腦咪邊到買
你咪換住顯示卡先

Cpu,底板,ram
之後再換
S340

https://www.nzxt.com/products/s340-white

覺得防塵尚算唔錯,前面一大塊防塵網過
一洗就得

有d箱防塵網前面再多多層鐵網
要洗又麻煩
例如pm01
箱同牛牛買貴少少已經可以解決哂你問題
你咁講一間嚇親佢
箱同牛牛買正常少少

300蚊價位嘅箱
同400蚊左右嘅牛牛
正常黎講都夠用
我見親新手出機都係機箱火牛縮水先會比佢地個感覺砌機難
預多少少入模粗牛中高階箱已經唔同世界
你個價再多一倍我覺得先正路,箱同牛可以用好耐
你講得無錯

但係其實我見樓上話想學砌機個位巴打話:
部機打散砌唔返驚比老母打散

咁我覺得佢可能年紀唔大,未必有經濟能力afford得起600蚊一個箱同800蚊一隻牛

咁如果負擔得起嘅話,火牛就當然一定要買靚d

機箱就睇人/睇情況
新手未砌過但網上睇post下有一定認識
我自己上網搵間好似有口碑小小既幫砌機公司香港終端 聽講貴啲但品質會好啲
跟左某list自己再改唔小 落左單買左部了...
跟住先見到樓主個post 可惜
樓主好有心 超詳盡 如果我睇左呢個post再買 可能張list都會再改小小
比我個張大家參考下 有圖有真相
唔知熟手既巴打點睇我張list ? Ok嗎 性價比可以嗎?
我用途打機睇片上網 興趣攝影都會執下相 兩張8gb 2666會唔會唔太夠用順用lightroom photoshop之類?洗唔洗插夠4張好啲?又上網見到有人話 如果遊戲放ssd成日用黎打機會好快壞 又係咪真係?又或者各位有咩建議?
Thanks!
想問下 9400f有沒cpu fan推介 同埋case fan有沒咩推介

唔求rgb 有效散熱就得

而家用緊原裝風扇 同機箱尾得一把12mm 玩total war 粒u行到70度
成個焗爐咁
整到部機咁靚仔都可能比老母打散
無錢+學生就無辦法了,努力讀書算啦可能都夠歲數做parttime嘅
我上面張list個塔散 應該好夠做 300$兩風塔散仲有rgb幾抵屌
想問下h500上面風扇 出風定入風
我見無隔塵網 但由set做入風
直接買張 1660ti返嚟
唔知我部嘢仲推唔推得郁 定其實可能無咩問題
早兩日換完gpu琴日換埋mon
樓豬
Rich
邊張gpu攤邊隻moon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞