[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

976 回覆
175 Like 11 Dislike
想問吓 一條16GBram同二條8GBram嘅效能有冇分別
thx
除左顯卡
咁粒cpu同2條4gb ram係咪夠用
顯你老母臭西
更正係顯示卡

Cpu夠,ram最好加到上16gb

上網收兩條2手 百幾蚊就有
第一次砌機
想大家幫我睇下有冇問題
同埋唔識揀風冷水冷
想大家俾啲建議(其實最多淨係得$600 budget)
MB : TUF B450M-PLUS GAMING
CPU : Ryzen 5 2600
RAM : F4-3000C16D-16GISB
HDD : Toshiba 1tb dt01aca100
SSD : Samsung 970 EVO
Case : ANTEC DF 500
Display Card : GIGABYTE GTX 1660 Gaming OC 6G GDDR5
火牛 : Antec NeoECO 650W GOLD
budget 6k?
整體budget大約6-7k
想加600以下風冷水冷
買左張1660ti 插完開唔到機 冇插反而開到會唔會係底板壞?
lm
你有無插顯示卡條外置供電線??
原來係我mon插左落主板自膠
講真6-7千機又未洗用靚heatsink 先壓得住
不如600買三把屎色風扇攪好個機箱出入風?
仲有幾日就公佈ryzen 3xxx 而家一係等埋3xxx 一係用intel 9400f
AMD Ryzen 5 2600 YD2600BBAFBOX 6C/12T, 3.9GHz, 19MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler
數量:
價錢: HK$ 1120 提交
MSI 微星 B450M BAZOOKA PLUS B450, DDR-4, AM4 Socket, USB3.1 Gen1 Type A, M.ATX M/B
數量:
價錢: HK$ 595 提交
G.SKILL Flare X AMD Ryzen F4-3200C16D-16GFX DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB) 黑色散熱片
數量:
價錢: HK$ 880 提交
ADATA 1TB XPG SX8200 Pro M.2 2280 ASX8200PNP-1TT-C 3D Nand PCIe Gen3 x4 NVMe 1.3 SSD
數量:
價錢: HK$ 1099 提交
NZXT S340 White (白色) ATX Tower Case (CA-S340W-W1)
數量:
價錢: HK$ 458 提交
Antec NE650G NeoEco Gold AN-PS-NE-650G 650W 80Plus Gold 火牛
數量:
價錢: HK$ 628 提交
MSI / 微星 GTX1660 VENTUS XS OC 6GB GDDR5 雙風扇顯示卡(DI-N1660V6)
數量:
價錢: HK$ 1900 提交
Noctua 貓頭鷹NH-U12S CPU Fan
數量:
價錢: HK$ 400 提交
總數量: 8 總數: HK$ 7080

另加兩把14cm case fan 放前面就very good

如果cpu 唔超頻/對超頻無咩要求既,可以考慮落返CoolerMaster Hyper 212 夠你用

btw如果你唔急既可以考慮
等埋Ryzen 3000 Series先
等到時舊U減價/買新CPU
樓豬會唔會開份google doc俾人幫手edit個教學
樓主巴打
琴日po過張list出嚟
想問下其實啲料會唔會話好尷尬 唔知點咁?
我預就預7000-8000嘅budget
sandisk extreme pro ssd 想問有無巴打用過好唔好?thank
放多次出黎
想問下去邊到砌機可以用信用卡畀 見好似好多都要收charge
Case: NZXT 500 $660
MB: ASRock B450 Gaming K4 $740
CPU: AMD Ryzen 5 2600X $1505
RAM: Corsair VENGEANCE RGB PRO CMW16GX4M2C3200C16 $1080
GPU: MSI GeForce GTX1660Ti Ventus XS 6G $2250
火牛:Corsair Rm650X $799
SSD: ADATA XPG SX8200 pro 1TB $1109
升咗ssd 做1TB
HDD就遲啲先再買 用住依加嘅先
想問下部機開唔到
CPU, 顯示卡嘅風扇同主機燈都會著一著(0.5秒)
跟住自動熄翻 然後過3秒又重新loop 直到我cut電源先停
係唔係壞底板?

補充翻 之前有一排打打下機個mon會變紫色維持一陣 跟住會自動好翻
冇乜問題呀
改得既都改左
好啦 唔該曬
其實我真係想學下砌機
但又怕最後搞唔掂浪費金錢...
插啲硬件都係幾樣嘢幾個位應該唔難~
最怕係啲線唔知邊條打邊條...
又或者原來啲線唔夠用...就唔知點算...
走線要走得靚都好重要...亂葬崗咁除咗樣衰重影響散熱...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞