[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

960 回覆
169 Like 10 Dislike
你舊機咩SPEC??
可以考慮換左張卡用住先,再慢慢升上去
LM
呢樣就係
I5 4440
RAM 8GB
Asus R9 270x
好似就係咁
其他唔記得
Case: NZXT 500
MB: ASRock B450 Gaming K4
CPU: AMD Ryzen 5 2600X
RAM: Corsair VENGEANCE RGB PRO CMW16GX4M2C3200C16
GPU: MSI GeForce GTX1660Ti Ventus XS 6G
火牛:Corsair Rm650X
SSD: ADATA XPG SX60000 lite 512GB
HDD: Seagate 3.5” BarraCuda 2TB

執完之後呢到應該齊 但都係問下意見
其實可能未咁快砌 因為未有錢
不過睇住先,可能嚟緊又會跌價呢
ssd有冇得加多少少買sx8200呀
都係512GB? 其實我唔知夠唔夠 但1TB又貴好多

買料想方便就珍寶
想盡平就落腦場行多幾間格下價
SX8200 512就貴SX6000 512 $200左右
1TB既過2款都係照加$400
但都好似就咁搵一間一次過買曬全部會好啲?同埋可能會r到平啲? 係驚黑店姐
掙扎喎 400蚊話多唔多話少唔少
散件好少可話會黑店
最多CHECK清楚有行貨LABEL就OK
最緊要check下serial number
個盒有冇俾人開過
d貼紙膠紙有冇問過既樣
仲以為要逐件逐件打開check
serial number 有咩可以CHECK
對下岩唔岩咁掛
不過如果個盒冇開過應該都唔洗點睇
以呢個spec 係咪都係直接成部換會好過就咁換張卡
搞唔掂
Intel i9 9900k box

ASUS Z390 ROG MAXIMUS XI HERO (WI-FI AC)

Corsair Vengeance RGB PRO 16GB DDR4 3600 MHZ White

ASUS ROG STRIX RTX2080Ti O11G GAMING

Samsung 970 Pro 1TB

NZXT Kraken X72

Corsair LL120 RGB WHITE Triple Pack with Lighting Node PRO

Corsair LL120 RGB 120mm Dual Light Loop White RGB LED PWM Fan — Single Pack

NZXT 4*300mm LED strip

NZXT H700 white

上一部機都砌在差唔多6年,當年係鋪頭搵人砌,唔係太識,今次想自已攪。本身都怕攪唔掂,睇完個post真係學到野。

咁多位幫幫手睇下個list有咩意見,多數都係打機多,pubg/total war 多,睇下Netflix 咁

白色控,唔好屌
無限budget
正常打機黎講9700好過9900唔需要盲追9900
錢太多出張lighting Z仲好
仲有白色控可以考慮2080TI HOF
都唔係, 係就好
有睇過lighting Z, 但又好似唔係勁好多咁,又貴幾千
咁2080TI HOF
買唔到oc version
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞