[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

976 回覆
175 Like 11 Dislike
其實我鍾意nzxt純粹係鍾意佢個外觀
散熱個d絕對算唔上好勁

https://youtu.be/7HK5Aulw7YI
16:35

散熱唔算好,都唔差,噪音都ok,屬於比較平衡嘅箱(有d散熱勁嘅箱好嘈),防塵都做得唔錯

而且你1660ti搭2600x應該唔會話太熱,所以機箱你睇返個人喜好揀就ok了

咁你問我揀咩箱好,我當然希望你加入nzxt嘅大家庭
到最後都係諗Corsair 同 nzxt
其實兩隻都差唔多樣
不過箱呢啲都唔係主菜住
其他嘢都未執好
另外底板買平d都無問題架
Msi b450 bazooka $565 蚊,性價比最高但係佢係matx size底板黎

不過從外觀角度睇,atx箱落matx板會無咁好睇睇落會好空,d線都可能會亂少少

性價比高嘅Atx板就asrock b450 gaming K4 $740
corsair有d散熱好差
nzxt算係正常d
我就fractal打手黎
Ohhhh 所以底版唔駛買咁貴
睇下asrock先
fractal 走線同散熱都ok
係個樣爭啲
我又睇下先
我覺得mesh c算幾好呀
不過fd個style條路係同大部份廠都唔同既
唔該哂巴打
好清晰
咁我應該簡ryzen 2600
等ryzen3000出 再買
應該抵到爛
上網睇完啲溫度之後
又好似nzxt好啲 因為兩個都鍾意
Btw 係咪應該等埋Ryzen三字頭出咗再睇定啲好
差2個星期左右姐
等到得就等埋啦
發佈>>>發售>>>>一出好貴等減價

有排等
睇左幾日最後諗住咁砌
CPU:Intel Core i5 9400F Box
Motherboard:MSI B360M MORTAR
RAM:G. Skill Value Series DDR4-2666 8GB X 2
Display card:ASUS ROG-STRIX-RTX2060-O6G-GAMING
Power:Antec Neo Eco 550 Gold
SSD:Samsung 970 Evo Plus 500GB
Case:Fractal Design Meshify C - Glass - Black
MSI Herald-AC Intel AC 8265 WiFi Card

1:機箱用返Matx會唔會好D?
2:冇信仰2060轉邊張好?
3:wifi卡係咪買張平平地就夠用?
1. 冇所謂
2. 搵最平果張
3. 睇下張wifi卡行到幾快就得
1. 強烈建議用atx 用matx用後悔 散熱好差
2. msi ventus
3. 冇研究
睇左幾日最後諗住咁砌
CPU:Intel Core i5 9400F Box
Motherboard:MSI B360M MORTAR
RAM:G. Skill Value Series DDR4-2666 8GB X 2
Display card:ASUS ROG-STRIX-RTX2060-O6G-GAMING
Power:Antec Neo Eco 550 Gold
SSD:Samsung 970 Evo Plus 500GB
Case:Fractal Design Meshify C - Glass - Black
MSI Herald-AC Intel AC 8265 WiFi Card

1:機箱用返Matx會唔會好D?
2:冇信仰2060轉邊張好?
3:wifi卡係咪買張平平地就夠用?
1. 強烈建議用atx 用緊matx好後悔 散熱好差
2. msi ventus
3. 冇研究
Strong Psot LM
又係嘅 2600x 應該都頂到5,6年?
依加睇緊底版 睇緊msi 同asus
如果用msi display card 應該用返msi底板會好啲?
絕對冇關係
咁我睇返啲插頭呀個啲就可以?
插頭應該冇乜大差別
如果你係講張卡同板之間個插口咁更加唔會有分別
所有板同所有display 卡都係共通

你睇番樓主個教學
好似有講呢樣野
1:睇用途,唔急可以等RYZEN 3000 SERIES
2:完住唔關事
RGB sync係咪有分別
Um 用途都主要係打機 可能係啲fps game
/大作都有可能玩嘅
大路嘅遊戲都會玩
主要係我部電腦用咗差唔多4年 但係張顯卡好似壞咗
因為我用內顯係開到入去
所以我想換
同埋之前打機係會打打下之後成個畫面停咗
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞