[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

956 回覆
163 Like 10 Dislike
Ippc係貓牌風扇嘅

Btw我覺得搞咁多野不如轉dark rock pro 4,甚至係直接上水冷算數啦(如果你真係好重視外觀)

Spec度話最高支援 40mm height ram
但實際44mm都無問題,建議轉gskill Ripjaws 42mm或其他同樣價錢同高度嘅ram

Define meshify c cpu cooler max 170mm,放得落pro 4, d15s如果要較風扇高度就未必得
岩岩度左個10k list,想問下咁砌有無問題?
打機方面唔會追求咁多,玩3a大作開到中高已經ok
但想多工處理既能力好啲同埋耐用啲穩定啲
另外想問我呢條list需唔需要加cooler?
因為怕雙a組合會有啲熱

1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,549

1 x MSI B450 TOMAHAWK MAX ATX
價錢:$815

1 x ADATA XPG GAMMIX D10 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$1,180

1 x Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
價錢:$499

1 x ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,099

1 x Sapphire Pulse Radeon™ RX 5700 XT 8G GDDR6
價錢:$3,499

1 x Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$650

1 x Fractal Design Define C ATX
價錢:$688

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,059
https://www.faroll.com/customize#MTIzLDEzMDAsMjEyMCwyMjQ3LDIyODgsMjQwMywyNDE0LDI0Njg
Ok 嘅
睇你本身係咪靠部電搵食,如果淨打機3600 都夠晒
散熱又唔會好大問題,就算你用原裝都好
唔怕吵就加多隻風冷囉,同埋睇下機箱夠唔唔風扇
最後揀左VG27AQ $4099 不過要訂下星期先有
呢個還可以嗎?
幾ok

不過icc 就要等多排先有咁解 唔係做色準要求高嘅野就無問題
宜家買thin itx 係咪一定去新蛋先買到?
唯有等下
睇用途啦
就咁睇都無咩問題
如果經常性剪片,玩3d 設計之類就可以考慮上埋3700x

散熱方面我建議你最好加多兩把case fan
(本身個case有兩把) ,咁就total 4把,3前一後/2前一上一後都ok

唔oc,唔會成日full load,唔介意有少少聲嘅話就可以唔洗換cpu cooler
黎緊會幫個朋友砌部文書機, budget $2,500, 完全唔會打機, 想大家幫幫眼睇下下面兩條LIST有冇咩問題依家諗緊好唔好cpu用平d幫佢出多隻harddisk, 因為個朋友真係完全唔打機純上網文書

list 1 i3-8100但冇HDD:
Intel 4 Cores 4 Threads Core i3-8100 Tray Packing Coffee Lake (3.6GHz,6M Cache,LGA 1151,14nm) CPU HK$ 950

ASUS 華碩 PRIME H310M-E R2.0 H310,DDR-4,LGA 1151,USB3.1 Gen1,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B HK$ 440

ADATA 8GB Premier AD4U266638G19-S DDR4 2666MHz (1x8GB) Ram HK$ 260

Crucial MX500 250GB CT250MX500SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm HK$ 320

FSP 全漢FSP-HPK-500 HYPER K 80PLUS 500W 火牛電源 HK$ 339

AeroCool CS103 黑色 USB 3.0 Micro ATX Case HK$ 200

總數: HK$ 2509
===========================================
list 2 G5400加多隻3TB HDD
ASUS 華碩 PRIME H310M-E R2.0 H310,DDR-4,LGA 1151,USB3.1 Gen1,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B HK$ 440

ADATA 8GB Premier AD4U266638G19-S DDR4 2666MHz (1x8GB) Ram HK$ 260

Crucial MX500 250GB CT250MX500SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm HK$ 320

FSP 全漢FSP-HPK-500 HYPER K 80PLUS 500W 火牛電源 HK$ 339

AeroCool CS103 黑色 USB 3.0 Micro ATX Case HK$ 200

Intel 2 Cores 4 Threads Pentium Gold G5400 Coffee Lake (3.7GHz,4M Cache,LGA 1151) CPU BOX 盒裝 HK$ 485

Toshiba DT01ACA300 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD HK$ 485

總數: HK$ 2529
都無咩問題
火牛建議用corsair vs450就夠了
$260左右好抵用,cwt代工,都唔太差

另外可以考慮埋3200g
始終粒內顯勁好撚多, 又行真四核,其實抵玩d
Thanks
但我個FD唔打機內顯勁唔勁好似冇咩影響?
依家RYZEN CPU仲會唔會有一代撞RAM既問題朋友對效能冇咩要求, 最緊要穩定用到就得
自己唔太熟AMD CPU
唔好意思問多句, 下面呢條RYZEN LIST 會唔會好過上面i3-8100, 貴一百蚊可以有晒SSD + HDD

AMD Ryzen 3 3200G YD3200C5FHBOX 4C/4T, 3.6GHz,6MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 756

ASUS 華碩 PRIME A320M-K A320, DDR-4, AM4 Socket, USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B HK$ 350

Kingston DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram KCP426NS8/8 HK$ 260

CORSAIR VS Series VS450-2 450W Active PFC 80 PLUS Power Supply (CP-9020170-UK) 火牛 HK$ 275

Toshiba Surveillance 3TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD DT01ABA300V (7x24 監控硬碟) HK$ 499

總數: HK$ 2660
唔該哂爸打
如果加fan既話有無邊隻推薦?
同埋想張顯示卡無咁熱應該要點分配?
老老實實,唔計體積嘅話我覺得依條list好過你隔離post人地比個堆list

你a300個堆箱要落hdd要用2.5吋5400rpm個d, 慢到pk, 仲要本身貴多少少

除非你對體積好有要求,如果唔係2. 5k budget我建議你買返你而家依條list算

如果想用細少少嘅機,平平地黎講我建議用Jonsbo C2 鋁箱,裝到matx板atx牛同埋唔太長嘅顯示卡,價錢約300蚊

又或者係gtr s608,薄箱,裝到matx板,low profile 顯示卡,但牛要換sfx牛
價錢200蚊內
冇咩體積要求,正常matx箱都ok
我都諗緊上面呢條同隔離post 200ge條list都係差少少但cpu有4C4T
想順便問埋上面塊板裝3代ryzen係咪就咁裝上去就得唔駛update左Bios先
3200g 快過200ge 60%
貴48% 其實抵玩ga
只係文書用起上來分別唔大
想有昇級空間 用8gb x2 同b450 版
第時昇做3600 都無問題
牛用上550gold 第時加卡唔洗換牛
正常黎講係
除非係陳年舊貨,出廠個陣仲未有新bios

你買個陣可以問清楚佢係咪可以直接落3200g唔駛update bios

另外底板盒側邊有塊白色貼紙上。面會有寫bios version, 你驚嘅話買之前可以睇清楚,上官網對一次先俾錢
https://youtu.be/usk6TlQEa7o
個砌機思路參考呢條片
感謝收工返去睇睇
Huan啲片幾啱俾新手睇
如果預左唔會升級既,用3200g +A320板 + 4gb ram x2 都可以嗎?
唔昇可以呀 牛都可以用平d vs450
可以會快d嘅
但你自己睇價錢決定
thanks
到時再睇價錢執生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞