[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

969 回覆
170 Like 10 Dislike
回答得十分詳細,十分感謝,
另外我也在考慮會不會用ASRock X570 Taichi ATX這塊板比較好,
唔知你覺得點呢?
Taichi當然更好
無任何問題

唯獨係asrock嘅rgb sync system對比前三家無咁普及,想玩rgb可能會多少少局限
當然唔玩燈就無任何問題
好的,不好意思,想再問問點樣決定洗唔洗再買其他風扇散熱,我見360一體水已經有3個風扇,是不是不用再買,而塔散風冷就要額外買,風扇是不是其實隨便買都差不多哦? 性價比還是風冷較好嗎?
睇完你篇文想問E個list有冇問題
Intel® Core™ Coffee Lake Refresh i5-9400F
Gigabyte B365M DS3H Micro-ATX
2x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3000 Mhz C16
ADATA XPG SX8200 Pro 512GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
GALAX GeForce GTX 1660 1 Click OC 6GB GDDR5
FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
Cooler Master MasterBox NR400 Micro-ATX
唔該
建議機箱出入風位起碼要有4把風扇做對流
如果用3排水冷,已經跟左3把,機箱可能本身又送左1至2把嘅,就可以唔洗加了

相反風冷可能就要另外加機箱風扇

一般好少少嘅風扇喺相同入風量嘅情況下,嘈音會低d,如果你唔介意稍為嘈少少(其實一般行1200rpm嘅都唔會太嘈),或者係入風量少d, 就求其買都得

性價比當然係風冷,以d15為例,600蚊左右嘅風冷已經拍得住成千銀嘅240水冷,
嘈音方面唔會比水冷差(貓扇低噪音,加上無水泵聲),只係可能要拎多一百幾十出黎加風扇

加上壽命長,夠穩定,唔需要好似水冷咁驚壞泵,爆喉.. Etc(雖然今時今日已經好少出現,但都唔係話無)

缺點其一就係可能會頂到小部份ram, 而且以後拆ram可能要拆左其中一把風扇先

其二就係裝個陣難少少,因為好大舊,記得以前有位巴打個名叫 d15好難裝
無乜問題
無睇錯應該油2list 黎
HDD死有唔細既機會救得返DATA
SSD死=total loss
唔應該諗死咗點算好
應該係諗點樣可以唔驚佢死
不論用咩media都要有backup嘅習慣
backup上雲端?行raid?
HDD其實仲有大容量優勢
我做video editing 大量raw檔都係放HDD算
只要資料唔係得一份就得,方法任君選擇

至於RAID算唔算backup呢點喺某E字頭forum曾經有幾十頁嘅罵戰
我自己認為,無論你嘅RAID volume係邊一種,都只視為一份資料
我自己D資料放落2隻硬碟到
1隻 SSD行OS
1隻 SSD放要剪既片
2隻HDD做backup
總之重要野唔會放SSD
我就算係全SSD (有一個10TBx2 RAID0擺垃圾)
純娛樂機冇做剪片執相,OS用SSD,BT用SSD,擺資料都係SSD
主力機一共有七隻唔同用途
其中一隻4TB淨係用嚟做backup
然後同步上Google Drive
每日backup量3GB-1.2TB不等視乎嗰日有冇full backup schedule

我連啲steam game都會backup
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,549

1 x ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX
價錢:$699

1 x ADATA XPG SPECTRIX D60G (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — TITANIUM
價錢:$850

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ GAMING OC 3X 8GB GDDR6
價錢:$4,350

1 x Corsair CX Series™ CX750 750W

1 x Cooler Master MasterBox Lite 3.1 TG
價錢:$399

1 x Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB
價錢:$568

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,044
https://www.faroll.com/customize#MTU2NCwxNjIyLDE2NDgsMjEyOCwyMjM5LDIyODgsMjQyMiwyNDg5

想問下呢部有冇野要改
你Google Drive有幾多容量
2TB, 79蚊一個月
計啱條數唔會爆
SSD容量要夠擺兩個最大嘅full backup+versions
因為Acronis True Image要backup成功先會dl舊版本
sync會喺完成呢一個步驟之後做所以Google Drive一半size就ok
我自己D資料放落2隻硬碟到
1隻 SSD行OS
1隻 SSD放要剪既片
2隻HDD做backup
總之重要野唔會放SSD
我就算係全SSD (有一個10TBx2 RAID0擺垃圾)
純娛樂機冇做剪片執相,OS用SSD,BT用SSD,擺資料都係SSD
主力機一共有七隻唔同用途
其中一隻4TB淨係用嚟做backup
然後同步上Google Drive
每日backup量3GB-1.2TB不等視乎嗰日有冇full backup schedule

我連啲steam game都會backup
你Google Drive有幾多容量
2TB, 79蚊一個月
計啱條數唔會爆
SSD容量要夠擺兩個最大嘅full backup+versions
因為Acronis True Image要backup成功先會del舊版本
sync會喺完成呢一個步驟之後做所以Google Drive一半size就ok
哇屌 cx750 $699
最好上rm 650x/rm 750x

無錢落fsp raider ii 750w 都好過,仲平成舊

個水冷麻麻地,但都可以接受,唔一定要換,但我俾多幾個選擇你

有錢可以上h115i/x62
又或者差唔多價錢轉風冷用d15/dark rock pro 4

Lite 3.1麻麻地,不過箱唔太重要嘅,但同價錢黎講,antec p8/p6 防塵同散熱都好過佢

另外ram如果唔J rgb可以換條平少少
J rgb就當我無講過
Cooler Master MasterWatt Lite Series 700W
呢個點睇
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,549

1 x ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX

1 x ADATA XPG SPECTRIX D60G (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — TITANIUM

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ GAMING OC 3X 8GB GDDR6
價錢:$4,350

1 x Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$750

1 x Antec Peformance Series P8 Tempered Glass ATX
價錢:$459

1 x Noctua NH-U12S 120mm SSO2-Bearing CPU Cooler
價錢:$395

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,982
https://www.faroll.com/customize#MjA0NSwyMTI4LDIyMzksMjI0OCwyMjg4LDI0MjIsMjQ4OSw1NzM

師兄改成咁得唔得
最後決定了
2070 super 用咩mon好
好撚垃圾
都ok, 好過一開頭個條好多
最後一推
自問幫唔到手
不過粒燈應該無照響
綠燈應該係解你插岩線,張卡正常

如果你真係好憎盞燈,小弟建議你可以試下入bios度,將個熄機power state 較做s5試下得唔得,唔得我都幫你唔到

又或者物理方法:熄埋火牛粒制/用膠紙痴住
咁fsp raider ii 750w 好啲定係 Thermaltake Toughpower 650w 好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞