[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

976 回覆
173 Like 11 Dislike
巴打
之前窮就係咁做

而家有手指唔使怕
窮都唔好用破解啦
係右下角樣衰少少
淘寶買條key都好過你破解
黎緊都打算砌返條女

我睇完樓主你既教學
發現只係由文盲變左做識ABCD

我諗對我呢類人應該係睇住人地D LIST
++--咁汁
汁條睇睇下
有冇老手講下模組牛點插線

8pin 轉雙8 pin插顯示卡會唔會燒牛/顯示卡
你試下執條8k list出黎俾大家望望

啱啱開始可能有少少伏位,執下執下就熟
等我參考下人地先

其實好奇心睇下硬件野
有一點係因為成日都見人地成日都話伏LIST(有幾位硬件紅人出post都比人追住黎屌),除左比幫黑店清死貨之外,點為之伏

但如果唔係行內人(成日睇)
其實都好難知道伏位(牌子信譽差/代理有問題/成日壞/就黎出新)
因為網上兩極人都有,個頭有人推牛魔王好,
轉個頭又屌尻牛魔王好伏

回到基本功,其實我呢d人
砌到部機識郁/打機fps夠做/autocad rend野夠做都夠
咩野水冷玩光害超頻之類都冇需要
但要幾多budget先夠做自己都唔係好知
身邊既人通常都話5-7k

就算係最簡單既cpu之爭
我普通用家姐,amd定intel都冇咩所謂,
最緊要唔好有咁多手尾跟,又多人講
好似睇完你呢個post,我都係會汁intel核
好似多人用d,有咩事多人理
話說換咗隻牛做Antec NE550C,跟住部機就boot唔到,每次boot個CPU風扇都唔郁,但明明有插到,而每次boot唔起都beep一下,到底邊到出咗事

CPU:i5-4440
motherboard:ASRock B85M Pro4
買一個大嘅ssd係咪可以取代hdd功能
啱啱買咗個1tb嘅ssd諗住唔買hdd,咁做有冇咩問題
無問題
而家d ssd好平
如果以淨計硬件(唔計window/moom/keyboard mouse等)

5k內一般都係9400f搭rx570做膽

係1080p嘅resolution
可以叫做乜game都玩到下
但畫面太靚嘅game可能會有少少lag

而如果淨係lol就3千以下都ok

https://youtu.be/xEHf0u2x6kg
以上係9400f搭570嘅跑唔同game嘅performance

簡單d黎講如果你5k以下買部機
就應該係同條片有一樣嘅performance

留意返個fps值
過60就算合格,叫做ok順
但當然有d有要求嘅人會追求60以上,例如100/144等

另外留意返個畫質(右上角)
條片應該係全高
假設你平時打機唔太注重畫質嘅
開中效甚至低效都ok嘅話,個fps會再高返少少(即係會比片入面再順少少)
咁sata ssd同m.2 ssd用起上黎有冇咩分別/咩情況下用上黎先有分別
琴日去砌機個陣個原本諗住買sata 500gb ssd+1tb hdd,但職員想慫恿我買m.2 ssd話差大約200蚊,結果諗諗下買咗1tb嘅ssd
sata ssd只可以係行 sata interface
m.2 ssd可以係行sata或者PCIE interface

如果m.2但行 sata interface,只可以講同sata係無分別

最實際就睇read/write速度
sata最盡只係可以去到大約500/500
PCIE唔計新出嘅4.0就普遍去到一千至三千不等

咩情況有分別,你讀寫大型file嘅時候就會有,例如係load game,過file等等

https://youtu.be/V3AMz-xZ2VM

但日常使用,sata同pcie個分別就未必有數字睇落咁大

以條片為例970 evo讀寫速度高過860evo 約6倍,但實際load野就差唔多

你可以睇返自己隻ssd係咩model咩spec
感覺都係幾秒嘅分別
感謝巴打解答
如果想買散熱嘅話,巴打會推薦用塔散定一體式水冷?cpu用i7 9700k,假設係淘寶買
咩budget 97k 超頻嗎?
想問問 N 記既 LSI 支唔支援到 rtx 同gtx兩個系列顯示卡既連接
效能又大唔大
兩張卡唔同牌子係咪都兼容到呢個技術
可以係同樣gpu嘅卡先可以sli
(1080只可以搭1080,2080只可以搭2080 etc...)
唔同牌子型號都行得
想超
300蚊淘寶貨搞唔搞得掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞