[極新手恩物] 教你由零開始選擇硬件砌機(2)

956 回覆
161 Like 10 Dislike
唔方便回答
新手無知一問,
我想換ram係咪拔落黎插新既上去就upgrade到,
洗唔洗入bios set d咩, 或者洗唔洗重裝咩driver之類
係,就咁插就用到 ram唔駛搞driver依d麻煩野

不過注意返高頻ram可能要入bios開返xmp先行到佢指定嘅速度

例如你買左條ddr4 8gb 3200mhz嘅ram
佢default 唔會行3200,可能只係行2133mhz
你要入bios開返xmp佢先會行得到3200mhz
你唔set都得,不過就慢d咁解
就轉pro carbon, asus好撚貴
買左個4k mon
借問聲
Z390 pro carbon同arous elite邊個好啲
咁多位大佬
我見rtx 2060由$2900到$3900都有
大家最推薦邊隻,最盡$3500 畢值
(咩o8g咩oc, 實際用落有無咩分別)
total war 三國?要一張2080ti先行到4k high
咁放棄啦
好貴無錢
有平買平 買貴不如買2060 super
你買貴卡超到盡都追唔到上一階嘅卡
玩4k有一張2080 super係入門
我宜家用緊2080玩都feel到屌唔住
好彩我唔係點玩啲大食game
但過多排啲新game出就應該玩唔到high/ultra 60fps了
明曬
睇下幾錢先
有冇舖頭會送window買window又要加成千蚊,喊出嚟
你預最平嗰張2080 super都要7K起跳
我都係2060算
有無巴打知?
或者係咪是旦一塊就得
咁你個4k mon點?
4K Mon打機如果你set返做1080P起格會厚過睇AV
咁我仆街了
只可以睇4k av
Set 2k由會唔會好啲
體驗應該會好過1080P既我估 未試過
可以今晚返去試下
麻煩大佬
我想問真係強制開4k最低畫質有無30FPS
有嘅話玩落又係咪好lag咁
https://www.youtube.com/watch?v=ifIvXy1XzAU
就咁睇好似好順
BIOS黎講就MSI 好啲 VRM就技姦

其他野睇你自己需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞